TOP 09: Příbram skončí s prázdnou pokladnou

16. 12. 2019

Nejdůležitějším bodem programu pondělního zastupitelstva bylo schvalování rozpočtu na následující období. TOP 09 v čele s Václavem Švendou aktuální podobu rozpočtu považuje za ledabylou a nedotaženou. Hlavní nedostatky vidí v nakládání s provozními prostředky. Finanční výbor rozpočet projednat nestihl. TOP 09 navrhla rozpočtové provizorium a přesunutí jednání o rozpočtu na lednové zastupitelstvo. Tento návrh nebyl přijat.

“Rozpočet je nejdůležitější úkol a vedení města nad ním má trávit měsíce. Materiál, který však máme před sebou, působí ledabyle a nedotaženě. Radnice je sama k sobě štědrá a tím méně zbývá na investice a opravy prospěšné občanům,” komentuje předloženou podobu rozpočtu bývalý místostarosta Václav Švenda.

Raketový nárůst zaznamenaly hlavně položky související s provozem radnice. “Když srovnáme náklady radnice za minulé volební období a nyní, vidíme dramatický nárůst hlavně v oblastech, které souvisí s výkonem běžné agendy. Náklady na provoz radnice rostou v desítkách procent a například za uzavřené dohody nad rámec zaměstnaneckých poměrů to činí 54,5 %. Bohužel to vnímám jako určité indicie, že vedení města na svou práci buď kompetenčně nestačí, nebo se zase tolik ‘nemaká’,” upřesňuje Švenda k největším slabinám navrhovaného rozpočtu.

Nedostatků opoziční zastupitelé však spatřují celou řadu. “Když srovnáme hospodaření města v minulém období a nyní, vnímáme velmi odlišný přístup. V roce 2018 příjmová stránka činila 809 milionů, učinili se rozsáhlé investice do vzniku parkovacích míst, rekonstrukce sportovišť i škol, modernizace kina a revitalizace Nového rybníka a v pokladně i tak zůstávalo 250 milionů. V roce 2020 mají být příjmy 888 milionů a výdaje 1 miliarda, tedy si do našich rezerv sáhneme pro 135 milionů. V roce 2022 si přitom město chce vzít úvěr ve výši 400 milionů Kč,” rozvádí Švenda srovnání odlišných přístupů v minulém a současném volebním období.

TOP 09 společně s kolegy z opozice podávala návrh na rozpočtové provizorium a odložení schválení rozpočtu na další jednání zastupitelstva. V tomto měla oporu i ve finančním výboru města. “Finanční výbor vůbec nestihl materiál projednat. Téměř čtyři hodiny se řešil rozpočtový výhled a 400 milionový úvěr společně s jeho krytím, proto výbor nakonec doporučil zastupitelstvu projednání rozpočtu odložit na leden. V souladu s tímto doporučením jsme dnes podali návrh na přijetí rozpočtového provizoria a přeložení jednání o rozpočtu na následující zastupitelstvo,” uvádí Marek Školoud, člen finančního výboru a městský zastupitel. Měsíční odložení nakonec vedení města odmítlo.

Osobnosti:
Václav Švenda