Tiso: Vedení středočeského kraje nadále nezvládá oblast investic

20. 9. 2017

Na zářijovém zastupitelstvu Středočeského kraje se mimo jiné probíralo čerpání krajského rozpočtu za první pololetí 2017. Příjmy jsou sice plněny na 61,6%, což je dobře, ale je třeba férově říci, že tento růst je způsoben především růstem příspěvků z Ministerstva školství do oblasti školství, které krajským rozpočtem v podstatě jen protečou. Daňové příjmy za první pololetí jsou naplňovány na 49,7%, takže žádný neočekávaný růst se nekoná. 

Na výdajové stránce jsou zásadním problémem nízké investice. Rozpočet na investice kraje jsou čerpány jen v objemu pouhých 6%! z rozpočtované částky. Očekávali bychom logicky hodnotu kolem 50%. Kraj prostě neinvestuje do svého rozvoje. Že se málo investuje, nepříliš ochotně v diskuzi potvrdili i zástupci koalice, vzápětí „se pochlubili“, že se to zlepšuje - nyní na konci tři čtvrtě roku je na investice čerpáno kolem 11%. 

Co k tomu uvést? Před krajskými volbami jsme kritizovali, že tehdejší vedení ČSSD a KSČM nedokáže využívat velký potenciál našeho kraje, a to zejména proto, že málo investuje do své budoucnosti a krajské peníze převážně „projídá“. Bohužel dnes musíme konstatovat, že se v podání koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů za téměř jeden rok od voleb nic nezměnilo, pokud se to spíše nezhoršilo. V oblasti vlastních investic prostě kraj těžce selhává. Bohužel je to ta nejspolehlivější cesta ke snižování konkurenceschopnosti našeho kraje a k jeho plíživému zaostávání.

petr tiso, krajský zastupitel a kandidát do psp čr 2017

petr.tiso@top09.cz, 777 101 050

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme