Tiso: Krajský rozpočet nesmí být samoobsluhou pro některé špatně hospodařící středočeské krajské nemocnice

22. 9. 2017

Středočeští zastupitelé TOP 09 nepodporují další stopadesátimiliónovou finanční injekci z krajského rozpočtu do špatně hospodařící oblastní nemocnice Kladno. Opakované záplatování ztrát nemocnic považují za ekonomický i morální hazard, místo něhož by měl kraj podniknout kroky k nápravě. To znamená odpolitizovat vedení nemocnic, a žádat od nich životaschopný plán hospodaření. 

„Do čela akciových společností a managementů nemocnic kraj podle politického klíče dosazuje lidi, z nichž řada problematice vůbec nerozumí. A když krajské zastupitelstvo bez odporu opakovaně schvaluje požadavky na nové a nové dotace, nejsou nemocnice ani náznakem nuceny hospodařit lépe,“ říká krajský zastupitel za TOP 09Petr Tiso, profesí lékař a zdravotnický manažer.

Za řešení považuje upřednostnit odbornost členů vedení zdravotnických zařízení před jejich politickou příslušností. A od těch pak požadovat plán udržitelného hospodaření, který povede ke snížení ztrát. 

„Dlouhodobě špatné hospodaření některých nemocnic vlastněných Středočeským krajem léta klade velké nároky na omezený krajský rozpočet. Tím ubývají zdroje i pro investice do rozvoje samotných nemocnic. Ale peníze, které kryjí ztráty ve zdravotnictví, pak samozřejmě chybí i v jiných oblastech – dopravě, školství, kultuře,“ zdůrazňuje Petr Tiso.

„Odstrašujícím příkladem je nemocnice Kladno, kde se jen letošní dotace kraje na tento účel blíží půl miliardě korun,“ vysvětluje Petr Tiso. Zastupitelé TOP 09 proto opakovaně vyzývají vedení kraje, aby se poučilo z příkladů v regionech, kde je zdravotnictví mnohem vice efektivní. Na národní úrovni pak TOP 09 navrhuje přivést do zdravotnictví další zdroje tím, že standardní péči, hrazenou pojištěním, odliší od nadstandardních služeb, za které si pacienti mohou připlatit.

petr tiso, krajský zastupitel a kandidát do psp čr 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme