Švenda: Kraj finančně podpoří další ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka

11. 11. 2022
Krajská rada doporučila poskytnutí individuální dotace ve výši 800 tisíc korun na pořádání 54. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Festival se uskuteční v dubnu a květnu příštího roku. Konečné rozhodnutí o přidělení dotace náleží krajským zastupitelům.

Celkem se uskuteční třináct klasických koncertů a to včetně koncertu spojeného se světovou premiérou vítězné skladby 7. ročníku soutěže ve skladbě, dvě operní představení určené dětskému publiku a open air projekt s cca 15–20 koncertními vystoupeními, edukativními programy a besedami na nejrůznějších místech Příbrami. V rámci „Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram – 54. ročník“ bude rovněž uspořádán benefiční koncert pro vilu Rusalka. Pro žáky prvního stupně bude realizován 7. ročník výtvarné soutěže na hudební téma a 2. ročník putování Po stopách Antonína Dvořáka. „Zaujala nás dramaturgická koncepce celého festivalu, která chce nabídnout odvrácení pozornosti od negativních zpráv současné doby k moudrosti našich předků, a pomocí klasické hudby napomoci vytvoření alespoň dočasné bariéry proti bolestem dnešního světa. Hudba Antonína Dvořáka do regionu Středních Čech neodmyslitelně patří, i proto doporučujeme tuto podporu, “ vysvětluje podporu festivalu radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).

Koncerty se v rozmezí od 27. dubna do 1. června 2023 budou konat v Divadle A. Dvořáka Příbram, v kostele sv. Jakuba, Galerii Fr. Drtikola, v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, na Zámku Dobříš, v Galerii města Březnice a rovněž v prostorách významného poutního místa – Svaté Hory u Příbrami (bazilika minor a nádvoří). O velkolepé zahájení 54. ročníku se postará Wiener Concert-Verein, mezinárodně uznávaný komorní orchestr, který byl založen v roce 1987 členy Vídeňského symfonického orchestru. Orchestr je proslulý svým programem spojujícím vídeňskou klasickou tradici se současnou hudbou. Naprosto ojedinělá je jejich stabilní spolupráce s mnoha soudobými skladateli. V Příbrami nicméně vystoupí s programem reprezentujícím onu klasickou tradici, tedy s díly F. Schuberta, W. A. Mozarta, J. Haydna a samozřejmě A. Dvořáka. Kromě vídeňského komorního orchestru se na festivalu představí ještě celá řada tuzemských i zahraničních umělců.

Záštitu nad 54. ročníkem převzali středočeská hejtmanka Petra Pecková a ministr kultury Martin Baxa.

Převzato z: Zprávy Příbram

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme