Švenda bude novým krajským radním. Vystřídá poslance Jakoba

1. 2. 2021

Klub Spojenců v pondělí 1. února oznámil, že současného radního Jana Jakoba vystřídá ve funkci příbramský zastupitel a bývalý místostarosta Václav Švenda (TOP 09). Klub zastupitelů bude nově fungovat pouze ve složení TOP 09 a Zelení, současnou koalici opouští hnutí Hlas. 

Jan Jakob (TOP 09) oznámí svou rezignaci na nadcházejícím únorovém zastupitelstvu.

„S čistým svědomím a plným nasazením nemohu vykonávat zároveň funkci radního i poslance. O to víc mě těší, že na mé místo nastoupí kolega Václav Švenda. V první řadě měl oblast kultury na starosti už coby místostarosta Příbrami a v jeho kompetenci mám tedy plnou důvěru. Obsazení Václava Švendy na post radního také vychází z pravidel platné koaliční smlouvy Spojenců. Její znění jasně stanovuje, že v případě výměny na uvolněných funkcích budou smluvní strany respektovat stranickou příslušnost,“ vysvětluje Jan Jakob. 

Václav Švenda (TOP 09) je již přes 10 let příbramským zastupitelem, v minulosti zastával i post místostarosty. V komunální politice prosazoval zásady transparence a boje proti korupci. „Jako radní chci navázat na dobře odvedenou práci Jana Jakoba. Budu nadále pokračovat v komunikaci s našimi příspěvkovými organizacemi, které v této nelehké době potřebují partnera a pomocnou ruku,” říká Švenda. 

Klub Spojenců naopak opouští hnutí Hlas, které v zastupitelstvu reprezentuje Pavel Telička. Klub se tak bude nově skládat z TOP 09 a Zelených, jejichž zástupci se na nominaci Václava Švendy jednohlasně shodli. 

"Mrzí nás, že zástupce koaliční strany Hlas, Pavel Telička, koaliční smlouvu nerespektuje, a poté co neúspěšně usiloval o zisk funkce sám pro sebe, opustil zastupitelský klub. Je to však jeho rozhodnutí, které neohrožuje ani fungování zastupitelského klubu, ani stabilitu stávající krajské koalice. Zastupitelský klub bude stále prosazovat program se kterým šla koalice do voleb a pracovat ve prospěch obyvatel Středočeského kraje. Věřím, že i s Pavlem Teličkou nadále najdeme shodu na řadě témat, o kterých bude zastupitelstvo rozhodovat,“ vysvětluje Jan Jakob.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme