Projekt Musíme to zastavit propojuje naše aktivity ve Středočeském kraji

2. 4. 2020

TOP 09 spouští projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

“Ze strany hejtmanství jsme svědky jednoho manažerského selhání za druhým. Kdo se včas nepřipravil sám, je v nouzi. Rozjeli jsme proto mapu TOP míst pomoci, kde nyní pracují naši dobrovolníci nebo kde pomocnou ruku nabízí naši starostové a zastupitelé. Prozatím fungujeme na 23 místech a připravujeme další,” říká krajský předseda Jan Jakob.

Interaktivní mapa na webu musimetozastavit.cz ukazuje, kde je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. V Litni a Dymokurech funguje “Rouškovník” - strom, na který dobrovolníci věší ušité roušky a lidé si je mohou brát. Dodali jsme várku roušek do tří nemocnic - do Rakovníka, Mělníka a Mladé Boleslavi. Zapojili se i naši čelní představitelé - Helena Langšádlová šije roušky v Černošicích, europoslanec Luděk Niedermayer zase v Měchenicích.

V souvislosti s vládními opatřeními přichází naši starostové i s vlastními iniciativami, jak pomoci občanům i živnostníkům. “Roznášíme seniorům desinfekci, odpouštíme školkovné, připravili jsme vzory darovacích smluv, pokud by naši občané chtěli pomoci lidem v nouzi. Restaurace a kavárny nebudou městu za duben a květen platit nájem, za předzahrádky nebudou muset platit pronájem po celý rok. Přes sponzory jsme pro město sehnali 2 000 kusů roušek,” vyjmenovává Jan Jakob, k jakým vstřícným opatřením přistoupil jako starosta Roztok.

Jan Jakob, předseda TOP 09 Středočeský kraj

Osobnosti: