Peníze určené na volební kampaň posloužily k nákupu respirátorů

15. 3. 2021

Boj s koronavirem bude jedním z klíčových témat před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny, politici se mu však věnují už dnes. Třeba koalice SPOLU, sdružující ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, se v úterý pochlubila, že k rozdělení mezi potřebné koncem minulého týdne z peněz určených na volební kampaň nakoupila 30 tisíc respirátorů – a to od českého výrobce, aby šlo i o podporu domácí ekonomiky. Středočeští kandidáti jich dostali k dispozici tři tisíce; nyní je rozvážejí po svých okresech, připomněl regionální manažer ODS Lukáš Toman Paclt.

"Lídr středočeské kandidátky a poslanec za ODS Jan Skopeček připomněl, že on sám respirátory rozvážel na Berounsku. „Konkrétně v Hořovicích, kde poslouží pěstounům a matkám samoživitelkám, Charitě Beroun, která zajišťuje nezbytnou pomoc sociálně znevýhodněným skupinám, a také Domovu seniorů T. G. Masaryka, kde budou k dispozici klientům,“ upřesnil. Uvedl, že tři stovky respirátorů také v úterý zamířily k pečovatelské službě v Benešově a k Charitě Vlašim. „Další středočeská města a obce budou následovat v následujících dnech,“ slibuje Skopeček. A připomíná, že ochranné pomůcky jsou nyní nezbytné, ale pro řadu lidí znamenají značnou finanční zátěž. „Pro někoho jsou dokonce nedostupné,“ řekl poslanec.

Stejného mínění je i sněmovní kolegyně, poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová. A hned ukazuje prstem, kde vidí problém: „Vláda před tím, než přikázala nosit respirátory na mnoha místech, měla je zdarma zajistit zejména pro ty, kteří si jejich koupi nemohou dovolit.“ Sociálně slabým občanům a místnímu domovu pro seniory poslouží také 750 respirátorů FFP2 určených pro Mníšek pod Brdy, připomněla místní kandidátka za KDU-ČSL Andrea Midkiff.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme