Matušina: Jaký je dopad voleb?

3. 11. 2017

Od voleb již uběhlo 14 dní a přestože se ty nejčerstvější emoce zmírnily, jsme svědky nejrůznějších rozporuplných subjektivních hodnocení. Předpokládám, že každý z nás si již nějaký závěr učinil. Detailní hodnocení výsledků a příčin nás teprve čeká, nejspíše na celostátním sněmu. Slyšel jsem hodnocení různá. Relativně pozitivní, říkající, že při sečtení hlasů TOP 09 a STAN jsme si pohoršili jen cca o 1 % či že můžeme být potěšeni, neboť jsme v řadě měst ve středních Čechách  přesáhli 10 % hlasů!

Naopak absolutně negativní názor, že nebýt Prahy a Stč kraje, tak TOP 09 skončila nejen mimo PSP ale i sama jako strana. Mezi těmito extrémy je skutečná pravda. Rozhodně jsme očekávali výsledky výrazně lepší a pokud se nepokusíme o pravdivou analýzu a nepoučíme se z ní, pak  se žádný restart naši strany konat nebude.

Prvním krokem ke změnám je oznámení předsedy Miroslava Kalouska, že  nebude na celostátním sněmu, který se uskuteční 25. a 26. listopadu v hotelu Don Giovanni v Praze, obhajovat post předsedy strany. Jenže i přesto, že se ve veřejném prostoru, v souvislosti s negativními stanovisky a hodnoceními TOP 09, zmiňuje především jméno našeho předsedy, tak nikdo soudný si nemůže myslet, že veškerá vina a odpovědnost je pouze na něm. Takže určitě by nemělo zůstat jen u výměny předsedy, ale mělo by dojít k maximální, ale uvážené obměně celého vedení strany a to včetně nejvyššího managementu. Musíme vzít na vědomí, že právě začala nová volební kampaň a jen připraveným může v příštích volbách pomoct i štěstěna.

Nyní nás tedy čeká nejen hledání, ale i urychlené nalezení nových tváří do vedení. V současnosti se nejčastěji skloňuje jméno Jiřího Pospíšila, jako zatím jediného potvrzeného kandidáta. Padají další návrhy a do sněmu jistě přijde mnoho dalších. Nicméně z našich řad Krajský výbor svým usnesením podpořil nominaci současného senátora Tomáše Czernina na post v užším vedení strany, bez bližší specifikace, neboť ten zatím svoji případnou kandidaturu na předsedu strany zvažuje.

Není bez zajímavosti, že v souvislosti s výsledkem voleb i s oznámením očekávaných změn v TOP 09 jsme zaznamenali výrazně zvýšený zájem o členství ve straně. Také proto byla na webu TOP 09 spuštěna nová sekce, která ještě více usnadňuje administrativní proces přijímání nových členů. Prosíme všechny členy a předsedy regionálních organizací - šiřte tento odkaz. https://www.top09.cz/zapojte-se/jak-se-stat-clenem/

Předávejte pozitivní energii a motivujte své kolegy a potenciální členy k pokud možno co nejaktivnějšímu zapojení. Jen společně budeme silnější pro nové výzvy, které přicházejí!

petr matušina, místopředseda středočeské TOP 09

Štítky
Osobnosti: Petr Matušina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme