1. 5. 2018

Rozhodli jsme se vás trochu víc vtáhnout do děje a ukázat, v čem spočívají pracovní dny našich politiků. Po úvodním dni s paní poslankyní Helenou Langšádlovou tady nyní máme den s místostarostou Příbrami Václavem Švendou. Den, který jsme s ním strávili nebyl úplně tradiční, protože město vítalo zvláštní hosty, nicméně i důstojná reprezentace k funkci místostarosty neoddělitelně patří. 

8:00 Schůzka s ředitelem technických služeb

Pan místostarosta Václav Švenda zahájil den ve své kanceláři na radnici. Čekala jej schůzka s ředitelem technických služeb. Ty pokrývají širokou škálu činností od svozu odpadu, přes úpravu místní zeleně až po drobné opravy na místních komunikacích. Proto je důležité, aby se jejich ředitel pravidelně setkával s vedením města a společně řešili, co je třeba udělat, aby město hladce fungovalo. Dnes ředitel s místostarostou řešili například apel místní školky k natření plotu a oken.

8:30 Schůzka ohledně nebytových prostor

Další schůzka Václava Švendy se týkala vyřešení nájmu v nebytových prostorách, které jsou v majektu města. Tamní soukromá vysoká škola doposud neměla povinnost městu hradit nájemné. To se nyní změnilo a na svém provozu se bude škola podílet částkou, která je běžná pro místní střední školy. Do města tak přibydou finanční prostředky pro další rozvoj. 

9:00 Příprava na Radu města

Před odchodem si Václav Švenda ještě prochází své poznámky k jednání Rady města. Stoh spisů si už prošel doma ve svém volném čase, teď je čas znovuprojití a kontrolu vytyčených klíčových bodů a poradu se stranickými kolegy. 

10:30 Přivítání delegace z Valle di Ledra

Václav Švenda

Do města dnes míří zvláštní hosté. V roce 1915 byli obyvatelé Valle di Ledra vysídleni a na 200 z nich našlo nový domov právě zde v Příbrami. Po válce se ledrenští opět vrátili do vlasti. Pro zajímavost i s recepty na ovocné knedlíky, guláš a lívance (tyto pokrmy si v Ledru dodnes můžete vychutnat).  Ku příležitosti 100. výročí jejich návratu se jejich potomci znovu vrátili do Příbrami vydat se po stopách svých předků a vzdát jim hold. Václav Švenda společně se starostou Jindřichem Vařekou delegaci uvítali na Svaté Hoře a následně se účastnili společné mše vedené v italštině. 

12:30 Společný oběd v refektáři Svaté Hory

Po společné mši, společný oběd. Italové si pochutnali na naší polévce s játrovými knedlíky a tradičním řízkem s bramborovým salátem. Nechyběla ani sladká tečka v podobě kávy a mini zákusků. Ty už si ale místostarosta Václav Švenda nedopřál, protože rovnou od oběda běžel na probíhající Radu města. 

13:30 Jednání Rady města

Rada města je v Příbrami orgán složený ze sedmi zastupitelů, kteří se každých 14 dní scházejí a řeší běžný chod města, přičemž některé body mohou poslat k širšímu projednání v zastupitelstvu. Dnes se například sestavovala konkurzní komise pro výběr ředitelů základních škol. 

15:00 Vzpomínkový akt

Václav Švenda

Od jednání Rady Václav Švenda míří na příbramský hřbitov, kde společně s italskými zástupci pokládá květiny k pamětní desce zemřelých ledrenských, kteří se již do vlasti nevrátili. Následně se jejich potomci vydávají k jednotlivým hrobům svých příbuzných. Václav Švenda je rovněž informuje o podrobnostech příbramského důlního neštěstí. Cestou ze hřbitova pana místostarostu zastavuje ještě obyvatelka Příbrami. "Co ty lavičky, nezapomněl jste?" Dotazuje se. Místostarosta musí být připraven kdekoliv :)

16:00 Předávání cen za literární a výtvarná díla

Václav Švenda se vrací na Svatou Horu, kde je svědkem ceremoniálu předávání cen za literární a výtvarné zpracování osudů ledrenských místními studenty základních a středních škol. 

17:00 Slavnostní koncert

V Příbrami čerpal inspiraci pro svou tvorbu třeba Antonín Dvořák a i nyní zde působí kvalitní hudebníci. Závěrem programu italské delegace tak nemohlo být nic jiného než koncert souboru Coro Cimo d'Oro, Příbramské filharmonie a Vepřekova smíšeného sboru. Italské provedení Smetanovy Vltavy bylo líbezné. 

19:00 Čas s rodinou

Po rozloučení s italskou delegací se Václav Švenda vydává za svými rodinnými povinnosti, jsou čarodějnice a navzdory zuřící pylové bouři Příbramané slaví a opékají špekáčky. Ne jinak je tomu i u pana místostarosty. 

Pokud máte zájem o příbramské dění, určitě sledujte Facebook Václava Švendy, kde mu také můžete pokládat dotazy. 

Dále si také můžete prohlédnout Den s Helenou Langšádlovou.

Pro tento projekt rovněž používáme na Facebooku společné hashtagy #denspolitikem #DensTopkou a #TOPden, pod nimi si tak můžete prohlédnout dění v reálném čase. 

Galerie
Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme