Den s Helenou Langšádlovou

13. 4. 2018

Kdo si někdy nepoložil otázku, co ti poslanci vlastně přes den dělají? Protože chceme, abyste měli lepší představu, jak svou práci vykonávají politici TOP 09, zahajujeme projekt Den s politikem. Postupně tak budete moci virtuálně strávit den nejen s poslanci a senátory, ale také s našimi starosty, místostarosty a zastupiteli. 

Prvně jsme den strávili se středočeskou poslankyní Helenou Langšádlovou. Projděte si její práci z 12. dubna: 

8:00 Modlitební snídaně v parlamentní kapli

Před samotným jednáním sněmovny usedá Helena Langšádlová společně s dalšími kolegy do parlamentní kaple. Na jejím založení se v roce 2016 podílela. Poslanci, senátoři, ale i jejich asistenci a zaměstnanci mohou zahájit den diskusí nad tématem každodenního života. Dnešním tématem byla důležitost rodinných vztahů. Následuje snídaně. Etika a morálka by měly být výraznými kvalitami každého zákonodárce, proto je důležité, že byla vytvořena neutrální půda, kde mohou mezi poslanci napříč stranami probíhat hodnotové diskuse. 

9:00 Jednání Stále komise pro Ústavu České republiky

Po modlitební snídani se Helena Langšádlová okamžitě odebírá na jednání Stálé komise pro Ústavu České republiky. Hlavními tématy byla rizika celostátního referenda a příprava na zavedení GDPR.

10:00 Konzultace s občany ohledně pěstounské péče

Helena Langšádlová a Markéta Pekarová Adamová přijímají na klubu TOP 09 manželský pár, kterému bylo odebráno dítě jim svěřené do pěstounské péče a následně bylo umístěno do prostředí, o jehož vhodnosti má pár velmi vážné pochybnosti. Problémem je především fakt, že příbuzenští pěstouni neprocházejí takřka žádným prověřením. Naše poslankyně okamžitě začaly s manželským párem řešit konkrétní legislativní opatření. Zapracují na tom, aby při svěřování dětí do pěstounské péče příbuzných byly prověřeny podmínky, do kterých je dítě umístěno a aby byly rovněž ověřeny osoby, které s nimi budou žít ve společné domácnosti. V péči o dítě není prostor pro chyby. 

11:00 Jednání s Parlamentním institutem

Ze schůze míří Helena Langšádlová rovnou do předsálí jednacího sálu, kde se setkává se zástupci Parlamentního institutu. Společně chtějí probrat možnosti, jak prakticky využít studie OECD. 

12:00 Jednání sněmovny o novele zákona o směnárenské činnosti

Helena Langšádlová odchází na zasedání sněmovny, a to konkrétně na 1. čtení novely zákona o směnárenské činnosti. 

13:00 Příprava na interpelace

Po hlasování na plénu si bere k ruce svého asistenta. Je nutné připravit se na navazující interpelace. Helena Langšádlová se chystá interpelovat trestně stíhaného premiéra v demisi a je třeba doladit detaily. Je krásně, práce se může přesunout do venkovních prostor restaurace sněmovny. 

13:30 Pracovní oběd se studentskou neziskovou organizací

K Heleně Langšádlové a jejímu asistentovi se připojují zástupkyně studentské neziskové organizace, aby mohly s poslankyní probrat možnosti podpory. Hlavním tématem je podpora občanského vzdělávání a workshopy kritického myšlení. 

14:30 Interpelace

Začínají interpelace na Vládu v demisi. Helena Langšádlová byla vylosována jako třetí. Interpeluje Andreje Babiše s požadavkem, aby objasnil, na úkor čeho hodlá finacovat své sliby ze spanilé jízdy kraji. Jasná odpověď nezazněla. Kompletní znění interpelace si můžete přečíst ZDE.

15:30 Setkání s Michelem Barnierem

Ze sněmovny Helena Langšádlová odbíhá k poslednímu bodu svého pracovního dne - uzavřené setkání s Michelem Barnierem, hlavním vyjednavačem Evropské unie o podmínkách Brexitu. Podle aktuálních informací nebudou vztahy mezi EU a Velkou Británii příliš úzké. 

17:00 Odjezd domů

Po nabitém dni se Helena Langšádlová vydává z Prahy zpět do svého domova v Černošicích. 

17:30 Plavání 

Pravidelný pohyb prospívá. Paní poslankyně si po celém dni ráda zaplave. 

Aktuální příspěvky z průběhu tohoto i dalších dnů můžete sledovat na Facebooku pod hashtagy #denspolitikem #DensTopkou #densposlankyní 

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme