Budou Střední Čechy naším Hollywoodem? Získáváme dobrou reputaci

8. 2. 2023

Ve Středočeském kraji najdeme nepřeberné možnosti pro realizaci filmových a seriálových projektů. Díky unikátní přírodní scenérii, několika chráněným krajinným oblastem, které nabízejí úchvatnou přírodu, majestátním hradům a zámkům, historickým městům nebo technickým památkám, se četná místa stávají jedinečnou kulisou zahraničních i tuzemských snímků.

Tyto filmové projekty mají pro náš kraj zajímavý finanční přínos, který ještě podporuje následný filmový turismus. Jeho podporou je také pověřena Středočeská filmová kancelář, která je začleněna pod Středočeskou centrálu cestovního ruchu.  Jejím cílem je poskytovat partnerskou asistenci produkcím hraných a dokumentárních filmů, televizních pořadů, reklamních spotů a dalších audiovizuálních děl. Pomáhá ve vyhledávání vhodných filmových lokací a s jejich obhlídkami, při komunikaci s vlastníky či úřady a pravidelně o nových projektech informuje. Spolupracuje s Czech Film Commission, která spadá pod Státní fond kinematografie a která je členem několika mezinárodních asociací.

V nedávné době jsme prostřednictvím naší Středočeské filmové kanceláře spolupracovali na filmových projektech pro Netflix, Amazon Prime, Českou televizi, pro televizi PRIMA nebo pro streamovací službu NOVA VOYO. Střední Čechy byly pohádkovou krajinou Tajemství staré bambitky, bojištěm Jana Žižky, hřištěm Laviho ve Vyšehradu i krajinou Krále Šumavy. Mezi filmy natočenými v našem kraji možná budeme mít i svá oscarová želízka.  Film „Na západní frontě klid“, ve kterém několik set metrů zákopů a bitevní pole o velikosti několika fotbalových hřišť vzniklo v Milovicích a natáčelo se i na dalších středočeských lokacích.

Snímek vznikal v době nejtěžší covidové epidemie a improvizované milovické bojiště působilo skličujícím dojmem. Sami aktéři přiznávají, že natáčení bylo velmi psychicky náročné. Celý tvůrčí tým šel na limity svých možností a jejich úsilí snad přinese řadu oscarových nadějí. Šanci na zlatou sošku mají maskérka Linda Eisenhamerová, zvukař Viktor Prášil a specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar. 14 nominací máme i na ceny BAFTA, které budou udělovány 19. února.

Jsem rád, že ke vzniku filmu přispěla i naše Středočeská filmová kancelář. Na podporu filmového průmyslu se budeme dále soustředit. Jen tato zahraniční produkce utratila v Česku 430 milionů korun. Kulturní a reputační přínos je ale nedocenitelný. Děkuji všem za dobrou práci.

Václav Švenda, krajský radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme