Cikler o poliklinice: O lékaře a obyvatele Příbrami vůbec nejde

1. 11. 2011

Starosta Josef Řihák (ČSSD) odůvodňuje prodej I. polikliniky šesti argumenty, které shrnul server pribram.cz. Jsou tyto argumenty přesvědčivé? Tuto otázku si klade zastupitel za TOP 09 Jan Cikler, odpovídá si a některé další dotazy klade:

1) Všechny budovy budou muset mít energetický audit, rekonstrukce by stála desítky miliónů, tyto peníze by chyběly jinde.
Bude muset budovu rekonstruovat nový majitel také, nebo nikoli? Bude investovat do budovy, aniž by očekával, že se mu investice vrátí? Nemyslíme si, že chce potenciální kupec koupit nemovitost proto, aby dotoval její provoz. Navíc bude mít o dvacet miliónů horší startovací pozici než město. Nebo neumí město provádět efektivně investice a následně s majetkem efektivně hospodařit?

2) Nájemné nepokryje náklady, jednostranné zvýšení nájemného ze strany města není možné.
Tomuto argumentu asi nikdo nerozumí. Jsou důvodem nevypověditelné smlouvy? Nebo to není možné z jiných důvodů? Podle našich informací jsou lékaři ochotni na zvýšení nájemného přistoupit.

3) Město Příbram sníženým nájemným dotuje občany okolních měst.
Znovu nerozumím – proč tedy nejedná o navýšení? A nedotuje občany okolních měst i dotacemi, které město poskytuje městské dopravě, sportovním zařízením, divadlu? Nedotuje Praha občany Příbrami dotacemi na MHD, na divadla? Větší města mají pochopitelně vyšší výdaje, ale také vyšší příjmy. Rozhodně chceme, aby zde sídlili podnikatelé a instituce, které nalákají návštěvníky ze širokého okolí. Čím širšího tím lépe.

4) Město nechce zvyšovat daňovou zátěž obyvatelstva (daň z nemovitostí), aby pokryla nižší příjem daní ze státního rozpočtu.
Pořád jsme u bodu 2. Jde o budovu, která si na sebe na rozdíl od škol nebo jiných nemovitostí, které město rekonstruuje, může vydělat. A nejen na sebe, přebytek může být vhodným příjmem města, který může pokrýt nižší příjem daní. Nejjednodušší je zvýšit daně, složitější je přemýšlet kde ušetřit, případně kde vydělat. Nehorší je strčit hlavu do písku, všeho se zbavit a čekat, že se vláda postará. Navíc není pravda, že vláda neustále snižuje daňové příjmy obcí. Díky připravované novele zákona o rozpočtovém určení daní, za kterou nejvíc bojují poslanci z řad TOP 09 a starostů, naopak Příbrami mohou daňové příjmy stoupnout o více než 30 miliónů Kč ročně!

5) V Příbrami již byla privatizovaná III. poliklinika a k omezení lékařské péče nedošlo.
Velmi zajímavý argument z úst starosty za ČSSD, která brojí proti privatizaci zdravotnictví. Co dokázal soukromý vlastník, nemůže dokázat město? Navíc jsem zde už zmiňoval, že má o 20 miliónů lepší výchozí pozici než potencionální kupec. O budovu polikliniky je zájem, protože v ní investoři vidí jistý budoucí příjem. Proč by se této příležitosti nemělo chopit samo město? Neumí to? Bojíme se, že nedokážeme ohlídat náklady na rekonstrukci?

6) Prodejem I. polikliniky umožní město vytvořit stejné podmínky pro všechny lékaře ve městě – doplnil bych, že ne pro všechny, ale pro ty, kteří sídlí na I. a III. poliklinice.
Vlastně zde není vyřčeno šest argumentů, ale jen jeden – město vybírá nízké nájemné, které nepokryje provoz, tak tuto budovu prodáme. Jednoduché řešení. Když má ale vedení města starost o to, aby měli všichni lékaři stejné podmínky, proč je neupraví samo. Podle mého názoru nejde o nemožnost jednat o vyšších nájmech, spíše se objevila příležitost, která je ale velmi výhodná jen pro někoho. O lékaře a obyvatele Příbrami v této kauze vůbec nejde. Jde úplně o něco jiného.
Co je tedy příčinou – je na tom město tak špatně, že musí prodat nemovitosti v samém centru města? Radnice se ale naopak tváří, že nikoli, že město hospodaří dobře. Navíc s tímto prodejem se v příjmové části rozpočtu nepočítalo.
Celý prodej je provázen řadou pochybných okolností – když se někdo zeptá vedení radnice, zda byly řádně dodrženy všechny stanované postupy, dočká se velmi podrážděné reakce. Příkladem je třeba i zrušená tisková konference, na které měly být zveřejněny výsledky. Říká se, že když něco vypadá podezřele, je to podezřelé, když něco vypadá divně, je to divné.

Zastupitelé za TOP 09 pro prodej I. polikliniky ruku nezvednou. Najde se dalších 10 odvážných zastupitelů? Opravdu odvážných, protože pár jich musí být z řad velké koalice.

Jan Cikler, zastupitel TOP 09

zdroj: http://www.pribram.cz/clanek-cikler-o-poliklinice-o-lekare-a-obyvatele-pribrami-vubec-nejde-nazor