2. 10. 2011

Procházka vedená architektkou a příbramskou rodačkou Martinou Šaňkovou se uskutečnila v neděli 2. října a věnovala se zajímavostem, které v městské struktuře přetrvaly dodnes. Zájem byl veliký, dostavily se na čtyři desítky lidí. Spektrum návštěvníků bylo široké - mezi běžnými občany byl i radní města Příbrami Martin Poulíček, architekt Vladimír Matějka s manželkou, zástupci hornického spolku Prokop, Ing. Petr Stříbrnský z příbramské TOP 09 a svého zástupce měl i příbramský archiv v osobě Mgr. Kateřiny Jobekové Habrové.

Na programu byla tříhodinová prohlídka zbytků barokních domů, architektka se dotkla i poutního místa Svaté Hory a neopominula ani k  Příbrami připojené Březové Hory s jejich vlastním vývojem – zachovalými technickými památkami 19. století i následky těžby v podobě socialistických sídlišť spolu s objektem kulturního domu. Nechyběla ani soudobá architektura – rekonstrukce autobusového nádraží, která sice získala čestné uznání Grand Prix Obce architektů, ale mezi přítomnými účastníky realizace této stavby vyvolala silné negativní emoce. V tomto bodě vycházky jsme se odpojili, skupinka však dále pokračovala na březohorské sídliště a Březové Hory. Podívejte se na fotografie.


Oslavy Dne architektury

Obyvatelé řady českých a moravských měst budou mít v neděli 2. října příležitost nově objevit své město. Řada předních českých architektů a teoretiků architektury vyrazí v tento den do ulic nejen svých rodných měst, kde provedou místní obyvatele po zajímavých stavbách současné architektury a upozorní na krajinné a urbanistické souvislosti či zvláštnosti. Organizátoři akce - občanské sdružení KRUH - oslaví tímto festivalem Mezinárodní den architektury a své desetileté výročí.

Oslavy Dne architektury proběhnou ve více než dvaceti českých a moravských městech. Vedle Prahy, Brna a Ostravy, Plzně, Pardubic, Liberce, Českých Budějovic a Zlína se tato akce uskuteční i v  menších neméně zajímavých městech a obcích. Organizátoři oslav Dne Architektury připravili pro širokou veřejnost sérii osobitých lokálních prohlídek s architekty střední a mladší generace. Procházky povedou např. Jaroslav Wertig (Ateliér 69), Pavel Nasadil (FAM ARCHITEKTI), Roman Brychta a Petr Lešek (Projektil), Jan Žalský a Petr Pinkas, Ondřej Císler a řada dalších tvůrců, kteří praktikují převážně v hlavních či větších městech. Nyní se však vrací do svých rodných měst, kde provedou místní obyvatele po zajímavých stavbách převážně současné architektury a upozorní na krajinné a urbanistické souvislosti či zvláštnosti.

"Zajímají nás výjimečné stavby a genius loci daného místa. Snažíme se ukázat výjimečné stavby industriálního či hospodářského charakteru, stejně jako poukázat na nezdařilé realizace a necitlivé městské zásahy. Zároveň však chceme upozornit místní obyvatele i reprezentanty obcí na fakt, že se mezi nimi narodili lidé, věnující se aktivně a profesně architektuře. V neposlední řadě chceme iniciovat setkání laické veřejnosti s architekty a posílení všeobecného povědomí o vlivu architektury na naše prostředí," upřesňují architekti.

Celá akce vyvrcholí pouličním festivalem v Praze, oslavou 10ti let projektu Kruh. Procházky jsou zdarma, určeny široké veřejnosti se zájmem o současnou architekturu.

Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Do nynějška uspořádal Kruh více jak sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře, výstavu Povolání:architekt(ka). Kruh pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme