3. 4. 2014

Aby se přecházení v Jesenici nestalo adrenalinovým sportem jen pro odvážné jedince, vedení obce pracuje na zlepšení zabezpečení přechodů v obci.

O tom, že v Horních Jirčanech má vzniknout semafor, který by přecházení významně usnadnil, obzvláště dětem, které tam někdy zoufale čekají, zda některý řidič zastaví, jsme vás již v Jesenickém kurýru informovali. Snad brzy se již na tomto přechodu objeví zelený panáček, který zajistí bezpečné překonání Budějovické.  Projekt již konečně! prošel všemi schvalovacími procedurami externích subjektů a nyní čekáme jen na poslední smlouvy s Krajským úřadem.

Další tři přechody v Jesenici má v plánu obec vybavit vylepšeným zabezpečením, jako je například LED podsvícení, lepší osvětlení přechodu a podobně. Rada obce již vybrala ve výběrovém řízení firmu, která začala s přípravou projektové dokumentace. V této fázi se jedná o tři přechody přes silnici II/ 603 (Budějovická) v Jesenici –  pod obecním úřadem před cukrárnou Anna Bella, u pošty a přechod mezi supermarkety Lidl a Albert, kde je záměrem doplnit světelné signalizační zařízení navíc o ukazatel intervalu čekání s odpočítáváním minut do zelené jak pro řidiče, tak pro chodce.

Dalším krokem je také obnovit u všech přechodů značení, laicky řečeno je hezky všechny natřít tak, aby zebra na nich byla zase krásně bílá.

Tím to ale celé zdaleka nekončí. Bezpečností komise, která mapuje všechny přechody v obci, bude dávat vedení obce další doporučení na zlepšení zabezpečení i ostatních přechodů v dalších fázích.

Příprava veškerých projektů, které se týkají komunikací II. třídy, které nejsou přímo ve vlastnictví naší obce (instalace semaforů, zásahy do technického zvýšení bezpečnosti přechodů pro chodce apod.) je administrativně mnohem komplikovanější a zdlouhavější, než bychom si všichni přáli.

Vítáme samozřejmě také podněty od občanů!

Lada Duchoňová (TOP 09); radní Jan Melichar, zastupitel (TOP 09), předseda Komise pro bezpečnost

Jesenický kurýr – duben 2014