3. 8. 2022

Zlepšovat město, které se opakovaně umisťuje na předních místech žebříčku kvality života v České republice, je výzva. Ale i sebekrásnější město stále čelí mnoha problémům a jen promyšlená práce na jejich řešení dělá z Černošic místo, ve kterém chceme společně žít. 

Současné vedení města mnoho problémů vyřešilo. Postupně napravuje nakumulované nedostatky komunikací a chodníků, nebálo se velkých staveb infrastruktury a aktivně řeší rekonstrukci tratě, která je pro většinu občanů Černošic životně důležitá. Do budoucna je ale potřeba postavit se dalším úkolům, které před nás kladou nové okolnosti: v době ukrajinské krize se jednou z priorit stává například energetické zabezpečení městských budov s co nejmenším zatížením rozpočtu. Chceme, aby Černošice byly příkladem a ukazovaly směr, jak zajistit energetickou nezávislost města, protože to je a dále bude jedno ze zásadních témat rozvoje.

Jako další logický krok ve vývoji by mělo následovat zaměření na komunitní život, aby se z Černošic nestalo nudné satelitní městečko na okraji Prahy, kam se velká část jeho obyvatel vrací jen přespat. Úspěšně vzdorovat silné konkurenci Prahy můžeme zejména podporou rozmanitých příležitostí k setkávání – ať už jsou tím míněny komunitní školy a školky, místní kulturní akce, za jejichž organizací stojí různé skupiny černošických sousedů nebo třeba spolky, v nichž se potkávají naše děti nebo i my, dospělí a z nichž některé doslova praskají ve švech. Jsme na správné cestě, je ale třeba podporu města dál rozvíjet, abychom nenechali tyto „měkké“ projekty převálcovat těmi tvrdými.

Roste počet mladých členů 

Černošická TOP 09 se už třetí volební období podílí na vedení města a právem si může připsat svůj díl zásluh na všem, co se ve městě podařilo vybudovat. Základem tohoto úspěchu je týmová práce nejen místních členů topky, ale i početných příznivců bez stranické legitimace. 

Jedinou negativní zprávou ve vývoji černošické TOP 09 za poslední čtyři roky byl náhlý odchod Jiřího Kubáta, který místní organizaci postavil a pak řadu let úspěšně vedl. Pod jeho vedením zdejší topka rostla a stala se relevantní politickou silou v našem městě. Ač nikdy nebyl zvolen zastupitelem a působil „jen“ ve stavební komisi, jeho klidný styl vedení našich schůzek, jeho vytrvalost a jasná vize zodpovědnosti za město, kterou do celého týmu zaséval, pomáhaly ostatním v rozvoji a práci. Čest jeho památce, nebude lehké ho nahradit. 

Na druhé straně se ale podařilo získat pro TOP 09 Černošice kvalitní nové členy z mladších ročníků, kteří se v duchu výzvy Milionu chvilek rozhodli sami zapojit do komunální politiky. Dnes, 33 let po pádu komunismu, tak stranická knížka konečně přestává být strašákem. Naopak, stává se signálem toho, že se její držitel nebojí převzít zodpovědnost za stav věcí okolo sebe. V černošické topce díky tomu započala ne generační výměna, ale doplnění. Rozšiřujeme své řady a máme zájem, aby město, ve kterém žijeme, zůstalo dobrou adresou nejen na další čtyři roky, ale na celý život. Zní to jako klišé, ale každý z nás opravdu má možnost ovlivnit místo, kde žije, zejména na komunální úrovni.  

Pro černošickou TOP 09 není komunální politika ani obchodem, ani honbou za nejlevnějším řešením. Máme zájem naslouchat, vysvětlovat, a zároveň se nebojíme konstruktivně řešit problémy s ohledem na kvalitní vývoj města v budoucnosti. Budeme rádi, když do toho (nejen) u voleb půjdete s námi.

František Čejka

předseda TOP 09 Černošice

Štítky
Osobnosti: František Čejka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme