Kvůli rekordní inflaci ztratil Nymburk jen v loňském roce v reálné hodnotě na účtech města více než 60 milionů korun

Komentář nymburské TOP 09 k rozpočtu města Nymburka

15. 2. 2023

Ve středu 15. února se letos poprvé schází nymburské zastupitelstvo. Vedení města bude v aktuálním roce hospodařit s rekordním rozpočtem a má před sebou řadu ambiciózních cílů. Přesto bychom k tomu měli několik poznámek.


Je jistě dobře, že se rada odhodlala k investičnímu využití přebytků na městských účtech. Jedním dechem je ale potřeba dodat, že už byl nejvyšší čas, protože na konci roku 2021 leželo na městských účtech cca 350 milionů Kč. Ty bohužel kvůli všem zpožděním v přípravách projektů ztratily v důsledku vysoké inflace minimálně 15 procent ze své hodnoty, což dělá více než 50 milionů Kč, které mohly být vynaloženy ve prospěch rozvoje města. Připočteme-li rozdíl v bilanci příjmů a výdajů města v roce 2022, dělá tato ztráta více než 60 milionů Kč.


Výše zmíněné přebytky vznikly prodejem městských pozemků za účelem nové výstavby. O to podstatnější je, aby byly efektivně a účelně využity. Bohužel naplánované investice nereflektují (anebo jen částečně) měnící se potřeby města v důsledku nárustu počtu obyvatel. 


Školství


Především se jedná o přibývající počet dětí a s tím související nedostatečné kapacity školek a škol. Avšak investice do školství jsou zatím téměř neviditelné. Například na MŠ Růženka je sice vyčleněno 10 milionů Kč na vypracování projektové dokumentace a zahájení stavby, ale veřejná zakázka na projektovou dokumentaci stále není ukončena. Vzhledem k tomu, že o místa ve školkách je už nyní nouze, očekávali bychom rychlejší a rozhodnější postup vedení města. 


Určitě lze přivítat snahu o celkovou rekonstrukci ZŠ RAF a využití bývalého KD Janoušek pro ZŠ Tyršova. Ovšem i v této souvislosti je třeba se ptát, zda je příprava těchto projektů dostatečně rychlá a efektivní. 


Další důležitá oblast hospodaření se týká péče o městský majetek. Je naprosto v pořádku, že část investic jde do jeho obnovy, ale naplánované částky ani v roce 2023 nedosahují výše jeho morálního stárnutí, opotřebení, tedy tzv. odpisů. Město se tak nechová jako řádný hospodář, protože majetek, který spravuje, ztrácí na své hodnotě.

Řadu disproporcí nalezneme i v dalších oblastech rozpočtu:

Sport

  • Za zcela špatný krok pokládáme pokles podpory pro činnost sportovních spolků a klubů (11 milionů Kč v roce 2023 oproti 13,7 milionů Kč v roce 2022).

Zdravotnictví a sociální péče

  • Z rozpočtu rovněž nejsou patrné investice do ambulantní zdravotní a sociální péče, což je opět v rozporu s demografickým vývojem. 
  • Město se zaměřuje téměř výlučně na podporu investic v nymburské nemocnici. S ohledem na snahu zlepšit kvalitu poskytované zdravotní péče je to pochopitelné, ale pak by se mělo na rovinu přiznat, že bez městských financí by provoz nemocnice byl ztrátový. Nemocnice totiž pokryje svůj běžný chod, avšak investice už nikoliv. Ty dlouhodobě dotuje ze svého rozpočtu právě město. Je tudíž otázkou, jak dlouho a v jaké výši si to bude moct (v kontextu dalších velkých investičních projektů, které jsou naplánovány) dovolit.  
  • Sociální péče je naopak plně přen ášena na občany, neboť její celková podpora je ze strany města minimální (navýšení pouze o 1 procento při 15% inflaci).

Místní hospodářství

  • V rozpočtu je naplánován energetický audit za 3 miliony Kč (2 miliony Kč už v roce 2022), ale nikde se nedočteme, co přesně se od něj očekává (tedy jaká je současná energetická spotřeba města, co audit přinese v otázce úspor, a tudíž jestli jsou prostředky vynaložené na jeho pořízení relevantní). 

  • Navyšují se sice poplatky za svoz odpadu, ale přitom není známa žádná vize, jak s odpady pracovat a jak snížit podíl toho netříděného, který všechny finančně zatěžuje. Evidentně chybí motivace k třídění.

  • V neposlední řadě se při studiu rozpočtu ukazuje, že ne všechny městské organizace získaly stejnou, respektive adekvátní podporu na krytí rostoucích provozních nákladů souvisejících s inflací a cenami energií. Je to patrné například v sociální oblasti nebo v případě městské knihovny, kdy příspěvek města výši inflace nereflektuje, což se může negativně promítnout do omezení služeb veřejnosti. Předpokládáme tedy, že tuto problematiku bude muset město ještě v průběhu roku řešit.

Chcete být v obraze? Stačí nás sledovat na FB či těchto webových stránkách, kde s vámi budeme sdílet pohledy na dění v našem městě.

TOP 09 Nymburk

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme