18. 3. 2011

Asi všichni Boleslaváci vědí, že nejznámějším parkem Mladé Boleslavi je Štěpánka. Lemuje údolí říčky Klenice po obou březích a nabízí spoustu cestiček a hezkých zákoutí.

Štěpánka byla zřízena a pojmenována důstojníky a mužstvem zdejšího pluku v 80. letech 19. století na počest zásnub následníka rakouskouherského trůnu Rudolfa s belgickou princeznou Stephanií. Rudolf vykonával vojenskou službu v Boleslavi, později žil ve Vídni, ale manželství neměl šťastné. Po jeho tragické sebevražedné smrti ještě vdova Štěpánka místní posádku navštívila (světila plukovní prapor) a asi ani sama netušila, jak její jméno nadlouho ve městě v názvu parku přežije. Park byl od té doby několikrát přejmenován, ale nový název se neujal...

My chceme, aby Boleslavák byl hrdý a oproti Rudolfovu manželství, šťastný nejen při návštěvě a mohl se s hrdostí chlubit, že takový park v MB máme.

Co jsem proto udělal? V minulém volebním období jsem jako náměstek primátora, který měl ve své gesci životní prostředí a necelé 2 roky i zeleň v rámci odboru služeb, inicioval vytvoření týmu odborníků, který zpracoval podklady tak, aby rekonstrukce parku Štěpánka mohla být zařazena do programu financovaného z prostředků Evropské unie. Při projednávání návrhu a zapojení lokalit do integrovaného plánu rozvoje města v r. 2006-2007 jsme společně s Ivou Bílkovou (v době projednávání zaměstnanec a odborník magistrátu přes zeleň) nakonec prosadili do tehdejšího vedení města i Štěpánku.

Tento park je pro patrioty Mladé Boleslavi významným místem relaxace a věděli jsme, že revitalizace je nutná a tak jsme „oprášili“ studii doc. arch. Šimka z r.1997 a při podpoře dalších iniciativ jsme dostali Štěpánku do plánu financování - sice na poslední rok financování 2013, ale přeci! Co se nepovedlo do roku 2010 je to, aby finance na projekt revitalizace Štěpánky byly schváleny do rozpočtu.

Rozpočet letošního roku však již s určitými prostředky na projektovou dokumentaci zelených ploch ve městě počítá. Vzhledem k tomu, že máme doposud nevyčerpány nemalé prostředky z prostředků Evropské unie, je park Štěpanka jen další logickou volbou kam by měly peníze prioritně směřovat. Věřím, že vedení města rozhodne zodpovědně  a ve prospěch lidí v našem městě a peníze nejprve na projekt a následně i na revitalizaci parku uvolní.  Je potřeba  však počítat se všemi lhůtami pro vypracování dokumentace a tak zde není prostor na dlouhé otálení. Náměstek Daniel Marek  se bude zasazovat o zacílení těchto peněz do parku Štěpánka . Jsem přesvědčen, že zelené plíce našeho města si to  zaslouží.

A až se jednou budete krásnou Štěpánkou toulat, nezapomeňte v horní části zvané Havlíčkovy sady nakrmit drzé veverky :-) a možná pak najdete i kamennou lavičku, na kterou chodily randit už naše prababičky....

Mgr. Jan Smutný, TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme