20. 8. 2014

Myslel jsem, že mě již nic nemůže překvapit, že vše o parazitujících živnostnicích již bylo řečeno. Ať již ústa ministra Mládka, předsedy Sobotky, či pana ministra Babiše. Zase jsem se mýlil!
Když jsem předevčírem poslouchal v České televizi příběh paní Kadlecové z Přepych, myslel jsem, že jsem příspěvek špatně pochopil.

Dnešní článek na IDNES mě však definitivně přesvědčil. Paní si odskočila ze svého mini obchůdku uvařit oběd a její 23 letý syn zatím krámek hlídal. Naštěstí do Přepych zavítali kontroloři z inspektorátu práce, odhalili závažné porušení zákona a již to jelo. Udělení nejnižší možné pokuty 250 tisíc Kč. Likvidace dalšího malého živnostníka, který se provinil tím, že udržuje s vypětím sil živnost, platí odvody a daně státu, dělá o sobotách i svátcích, včetně Štědrého dne.

Věřte, že vím, o čem mluvím, živnostníkem jsem byl 17 let a snažil se, aby moji zákazníci byli vždy kvalitně obslouženi a spokojeni. Dokonce jsem se stal historicky prvním držitelem titulu Živnostník roku Středočeského kraje. Pamatuji si dobře všechny kontroly, pokuty, penále, neochotu státních úředníků. Vím, že živnostník se musí velmi ohánět, aby uspěl v konkurenci, aby se vyznal v úžasném množství nepřehledných zákonů, vyhlášek apod. Ale stát stále není spokojen, snížíme paušály, zavedeme registrační pokladny a budeme potírat živnostníky – vyvrhele.

Jestliže si mezi sebou nemůžeme v podnikání vypomoci, dokonce ani v rámci rodiny, pak mým selským rozumem jsou ty zákony idiotské a je-li opravdu udělená nejnižší pokuta ze zákona 250 tisíc, pak je vymyslel hlupák a ještě větší hlupáci je schválili. Bude-li zemědělci na poli při sušení sena pomáhat 10 kamarádů, dostane pokutu ještě desetkrát větší? Půjde-li obchodník na Finanční úřad zaplatit daně, a jelikož nechce zavřít a ošidit své zákazníky, požádá bližního o krátký záskok, tak ho budeme penalizovat?

Namítnete možná, že tisíce lidí pracuje načerno, zahraniční dělníci bez pracovních povolení, ale to je něco opravdu jiného než výše zmíněný příběh. O pokutě rozhodují soudy, případ doputuje až k Ústavnímu soudu a nás všechny to bude stát další tisíce. A snížení částky pokuty opravdu nic neřeší, řešme špatné zákony, nekomplikujme zbytečně podmínky, těm, kteří se snaží protlouci životem svými silami. Živnostník je ohrožený druh a já před všemi těmi poctivými smekám svůj pomyslný klobouk.

Pavel Kárník

Převzato z: http://pavelkarnik.blog.idnes.cz/c/422849/

Datum: 20. srpna 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme