20. 8. 2014

V roce 2005 se stala bestsellerem roku kniha Miloše Zemana: Jak jsem se mýlil v politice. Prodalo se jich tehdy 135 tisíc. Uvítal jsem to jako Kolíňák i jako knihkupec, který se v následujícím roce 2006 stal historicky prvním držitelem titulu Živnostník roku Středočeského kraje. V oné knize jsem našel poměrně hodně zajímavého. Popravdě jsem se v té době účastnil politiky maximálně při debatách v místní restauraci čtvrté cenové skupiny a Miloše Zemana vnímal jako zajímavého kolínského rodáka s pikantními bonmoty. A já humor miluji nadevše a i proto jsem si knihu se zájmem přečetl. Kniha má 344 stran a já se tedy raději budu věnovat úvodu, který MZ nazval Léta tovaryšská.

Miloš Zeman je stejně jako já kolínským rodákem, jemuž stejně jako mně zemřel otec ve 13 letech. Vystudoval stejně jako já Střední ekonomickou školu v Kolíně, v téměř výhradně ženském prostředí. O dětství v Kolíně píše: „Neprožil jsem zde nic strašlivého ani oslňujícího a jediné imprinty, které jsem si z té doby odnesl, se politiky netýkaly: Byla to láska k přírodě a láska ke knihám.“   Knihy miluji a jsem jim pracovně věrný téměř 40 let a příroda je pro mě úžasná.

Dokonce po přečtení knihy MZ jsem se ho pokusil kontaktovat a napsal mu dopis do Nového Veselí a požádal ho o autogramiádu v jeho rodném městě. Nikdy jsem odpověď na mé pozvání neobdržel, leč stále jsem zpovzdálí kroky MZ sledoval.

V době kdy byl jako kandidát na prezidenta spolu s Janem Fischerem jasným favoritem voleb, nevnímal jsem výhrady mých známých a říkal jsem, že třeba pro rodné město to bude dobré řešení. Z dob jeho vládnutí ve funkci předsedy vlády slíbil Kolínu světlé zítřky a ve městě s velkou slávou vyrostla automobilka TPCA. Zapomněl však svůj slib na úhradu výstavby bytů dát i v písemné formě a tak má i svůj pomník v podobě nejvíce zadluženého města na hlavu v republice…Má tedy co napravovat.

S vrcholící prezidentskou kampaní, vrcholily i jeho podpásovky, lži a nechutné buranské útoky, které skončily slavnostním nástupem na Pražský hrad. Z ironického (a vtipného) Miloše Zemana se stal zlý a nenávistný člověk, který navíc záměrně lže.

Kolín má velké množství slavných rodáků, např.: Jakub Krčín z Jelčan, Jean Gaspard Deburau, Josef Svatopluk Machar, Josef Sudek a mnoho dalších. Jsem na ně pyšný.

Pan prezident přijede v rámci „předvolební kampaně“ 16.10. do svého rodného města a já na to nejsem pyšný. Kde se stala chyba? Proč jsem se v Miloši Zemanovi mýlil? Odpověď jsem našel také ve výše zmíněné kapitole knihy: „Nevzpomínám si na hlubší přátelství, které bych v tomto věku uzavřel.“ Kamarády nenašel ani ve svém prvním kolínském zaměstnání a jeho další cesta životem byla vesměs cestou samotáře.

Nemám rád lež a jsem velmi společenský. Přátelství a rodina jsou mi nadevše a tu se naše cesty úplně rozcházejí. Pane prezidente, nestačí milovat jen knihy a přírodu, důležité je milovat hlavně lidi. Mýlil jsem se ve Vás, ale věřte, že bych svůj život, za ten Váš nevyměnil ani na minutu. Mohu se podívat na sebe každé ráno bez studu do zrcadla a večer zajdu s kamarády na pivo. Já je totiž mám!

Pavel Kárník

Převzato z: http://pavelkarnik.blog.idnes.cz/c/363818/

Datum: 2. října 2013

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme