STANOVISKO MÍSTNÍ ORGANIZACE TOP 09 KLADNO K VÝSTAVBĚ OBCHODNÍHO KOMPLEXU CENRAL KLADNO

„Vyzýváme zainteresované orgány k zastavení projektu, dokud je ještě čas.“

11. 4. 2011

Jak napovídá zkratka, stojí naše strana TOP 09 na třech základních pilířích – Tradici, Odpovědnosti a Prosperitě – proto se nemůžeme nevyjádřit k výstavbě obchodního komplexu Central Kladno. Tento záměr všechny tři pilíře popírá.

Pod pojmem Tradice rozumíme kontinuitu s minulostí, s prací našich předků, s úctou k jejich odkazu. Výstavba obchodního centra v místě Kladenského učitelského ústavu M. Egemové, jedné z mála zachovalých historických budov v Kladně, představě dějinné návaznosti odporuje. Je s podivem, že ačkoliv stanovisko krajského památkového úřadu mluví o historicky cenné budově, kladenský památkový úřad bourání povolil. Zřejmě se řídí heslem: čím méně památkově chráněných budov, tím méně práce s dozorem. Také židovská obec se spokojila s pouhým přesunutím pamětní desky na zeď komplexu a nebrání výstavbě v místě utrpení židovského národa před jejich transportem do koncentračních táborů za Druhé světové války.

Odpovědnost máme vůči společnosti a vůči občanům. Proto nemůžeme přehlížet výstavbu v místě geologicky nestabilním a hrozícím narušit bydlení tisíce obyvatel v okolí. Jak uvádí nezávislý geologický průzkum, stojí panelové domy na suti po staré zástavbě a v případě hloubení jámy pro dvoupodlažní podzemní parkoviště, hrozí posun podloží a narušení statiky především panelových domů. Také zvýšení prašnosti a dalších emisí v průběhu výstavby a provozu centra může negativně ovlivnit zdraví obyvatel ve městě. Jak prokázal výzkum pracovníků Akademie věd, už nyní jsou v Kladně limity pro prachové částice překročeny v polovině měsíců v roce. V zimních měsících je pak limit překročen až pětkrát. Zvýšená doprava a výstavba tyto ukazatele ještě zhorší.

Posledním pilířem TOP 09 je Prosperita. Taková, která bude ku prospěchu obyčejných lidí a ne jen velkých společností. V době, kdy obchodní centrum Oáza zeje téměř prázdnotou, nám není jasná rentabilnost a účelnost podobného projektu ve městě.

Pokud bychom se přece jen mýlili a podnik výnosný byl, pak to bude mít za následek krach drobných obchodníků na blízké pěší zóně, její vylidnění, pravděpodobný rozvoj různých výherních barů, heren a kasin a s tím spojené zvýšení kriminality. Peníze, které nyní vkládá magistrát do oživení pěší zóny, tak budou naprosto zbytečně investovány. Je toto opravdu v našem zájmu, v zájmu občanů města Kladna ?

Na základě jasných argumentů vyzýváme proto všechny zainteresované orgány k zastavení projektu budování obchodního centra Central Kladno, dokud je ještě čas. Máme obecně za to, že tyto komplexy patří na okraj města, kde jejich výstavba nebude tolik zatěžovat životní prostředí obyvatel. Škody, které mohou být napáchány, se budou napravovat dlouho a některé se nenapraví nikdy.

RNDr. Mgr. Petr Soudek, Ph.D. předseda místní organizace TOP 09 Kladno, zastupitel města Kladno
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme