Kladno, ty černé Kladno, tys město se sty komínů… kdo ještě zná tenhle popěvek? No jo, našemu městu se říkalo černé. A rudé - jednak pro tu záři z oceláren a také pro revoluční nálady dělnictva. Viděno tehdejší optikou se to dá pochopit, v raném kapitalismu se horníkům a hutníkům asi nežilo úplně lehce.Avšak doly už vytěženy, hutě vyhaslé (přičemž důvody by vydaly na článek delší než je tato úvaha) a nové provozy už nemívají komíny jako dominanty. Město už není černé od sazí. A není ani rudé – tahle barva vybledla v praxi takzvaného reálného socialismu.

Naopak, po obnově demokratických mechanismů v 90. letech bylo Kladno dlouho jedním z nejmodřejších měst. Střídala se jen jména modrých primátorů. Do roku 2008 tak Kladno barevně ladilo s celkově modrou plochou Středočeského kraje.My Kladeňáci ale zřejmě máme zvláštní smysl pro zápletku. Po celé to modré období Kladno vcelku důsledně přálo oranžovým senátorům. Snad to byla snaha vyvážit situaci, nebo se senátní volby správně chápaly jako souboj osobností. No a třeba takovému odpůrci minulého režimu, který jako ministr stříhal dráty železné opony, se konkurovalo těžko.

A co dnes? Tedy přesněji – a co v říjnu? Těžko být na Kladně prorokem. Každopádně už tak modro není - ve městě existuje jakási mini obdoba opoziční smlouvy, v kraji kolem oranžovo. No a velkého disidenta v Senátu vystřídal jeho syn, u něhož se obtížně hledají jak nějaké kladenské kořeny, tak výsledky práce. Na druhou stranu „chraň nás od všeho zlého“, pokud by tento pán začal opravdu pracovat.
Tak či onak, rozhodně by se nám neměly „pomíchat agendy“ obecních a senátorských voleb. Senátor určitě nerozhoduje o opravě chodníku kdesi na sídlišti. Naopak ale může ovlivnit třeba právní a ekonomické prostředí, v němž ta chodník opravující firma působí.
No a proto vítám kandidaturu ekonomky, za níž je vidět práce jak v soukromém sektoru, tak v krajské a státní správě. Pro mne dobrá volba!

Michaela Vojtová
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme