PLZEŇSKÁ PRÁVA: KDO JSI BEZ VINY …

Používat městskou hromadnou dopravu je užitečné. Některé pachové stopy některých cestujících jsou dosti výrazné a nejedná se vždy jen o bezdomovce. Ale narazíte i na podstatně výraznější stopy…

Zaposlouchejte se občas do hovorů, které mezi sebou cestující vedou. Je to neslušné, ale když už jsou ochotni svěřovat okolním uším svá intimní tajemství, proč ne. Guthe-Jarkovský a Ladislave Špačku, promiňte.

K nejzajímavějším patří debaty mezi studenty, putujícími od kolejí na fakulty a z fakult na koleje, z internátu do školy a zpět. Víte, jaká témata se nejčastěji probírají? Kromě milostných a proběhlých, či chystaných pařeb se nejvíc omílají práce. Seminární, ročníkové, diplomové. Témata? Ne. Literatura? Občas. Stěžejními a nosnými tématy jsou návody, jak a kde na internetu stáhnout již vypracované celé odstavce, stránky, kapitoly, kde se nacházejí odkazy na použitou literaturu, kterou lze vkopírovat do seznamu studentem „použité“. Taky se naučíte, jak manuálně, či s pomocí nejrůznějších chytrých programů zahladit stopy po kopírování a plagiátorství – to už je vyšší dívčí a nemohu sloužit, protože tomu nerozumím.

Jak v autobusech, tramvajích a metru zjistíte, české seminárky nebo diplomové práce se už zřejmě vůbec nepíšou. Těžko říci, kolik je vůbec těch originálních a původních, které se staly vzorem a páteří tisíců následujících.

Při poslechu studentských debat si uvědomíte, že kořeny plzeňských studií vyrostly nejen za podpory prazvláštních metod starého vedení nyní tak slavné právnické vysoké školy. Jsou zapuštěny zřejmě hluboko ve všech vrstvách této společnosti. Touha překonat Taxisův příkop snadnějším a rychlejším způsobem není vlastní jen nějaké „plzeňské právnické mafii“. Snaha „oblafnout“ život, obejít povinnosti, ulehčit si práci se často přenáší i do života po studiu. Odnášíme to pak všichni.

Tak přemýšlím, jestli to není tím, že se dnes tak málo sportuje na úkor serfování na virtuálních sítích. Ve sportu totiž si lze těžko představit, že by se góly lépe střílely do brány zvětšené o pár metrů, že by se koše házely přesněji do koše velikosti zahradního bazénu, lehčeji se zvedala činka z polystyrénu a do zápasu by za nás chodili najatí gladiátoři.

Neagituji levně za podporu sportu. A nečekejte ode mne ani návod a moudré řešení. Sama z toho nejsem moudrá. Ale jedno vím, že fair-play a poctivost je lepším řešením, že snaha oblafnout život, vede k jedinému – život nakonec oblafne nás.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme