Ženíšek: Řev čínské pandy

2. 5. 2023

Naše nedávná cesta na Tchaj-wan pod vedením naší předsedkyně byla neuvěřitelným úspěchem, který pomůže nejen českému byznysu, ale také posílí naše postavení v rámci celosvětové politiky. Ukázali jsme světu, že se čínské pandy nebojíme, že budeme pevně stát za svými názory a politikou a že neustoupíme. To je pro mě nejdůležitější věc, kterou si z této cesty odnáším.

Naše cesta však vyvolala hněv čínského režimu, který se pokusil ovlivnit naše rozhodnutí. Nicméně nikdo nemá právo diktovat suverénnímu státu, s kým může navazovat přátelství. My jsme přesvědčeni, že je tato mise důležitá pro naši demokracii i ekonomiku. Jednání s prezidentkou Tchaj-wanu bylo setkáním přátel svobody a demokracie, a to bylo to nejdůležitější.

Mnoho obchodů bude dojednáno ještě po samotné cestě, ale už teď jsme uzavřeli několik memorand, která posunou nejen český byznys dál. Jedním z příkladů je spolupráce firmy APEX DYNAMICS CZECH s tchajwanským výrobcem převodovek a ozubených hřebenů. Memorandum prohloubilo technickou spolupráci pro vývoj pohonných systémů pro automatizaci českých strojů a podniků.

S investičním fondem Taiwania Capital jsme projednali podmínky investic do českých start-upů. Předpokládáme, že tento fond, který má na investice ve střední Evropě blokováno 200 milionů eur, i díky tomuto brzy začne investovat do českých technologických firem a pomůže jim tak v expanzi na další trhy.

Ale nejdůležitější je samotná podstata cesty. Je důležité, abychom podpořili svobodu a demokracii, a to nejen v České republice, ale po celém světě. To, co někteří tvrdí o Tchaj-wanu, jsem slýchával dlouho i o Ukrajině. Nemají šanci, Čína je stejně bude okupovat, nemáme dráždit velmoc a podobné odsudky. Kam tato filosofie vedla, vidíme a zažíváme teď na vlastní oči. Proto jsme rádi, že jsme naše protějšky v tchajwanském Legislativním dvoře ujistili, že stojíme pevně za nimi. Agresorovi, v tomto případě autokratovi, nesmíme ustupovat.

Zahraniční politika ČR se po dlouhých letech vrací tam, kde je její místo. To je nesmírně důležité. Udělení medaile za parlamentní demokracii od předsedy tchajwanského parlamentu You Si-Kuna naší předsedkyni je důkazem toho, že to děláme správně.

Jak řekl bývalý prezident České republiky Václav Havel: „Myšlenka lidských práv a svobod musí být nedílnou součástí každého smysluplného světového řádu." A to byla podstata naší cesty.

Marek Ženíšek, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny

Zdroj: TOPLIFE

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme