Neznalost? Ne, fakta mluví jasně o špatném hospodaření

17. 8. 2012

Na můj článek, ve kterém jsem čísly dokazoval špatné hospodaření nemocnic Plzeňského kraje(http://www.top09.cz/regiony/plzensky-kraj/tiskove-zpravy/zenisek-nemocnice-netrapi-dluhy-ale-spatny-management-10483.html), reagoval Miroslav Jaroš , bývalý radní pro dopravu (http://www.regionpodlupou.cz/438-pan-zenisek-toho-o-kraji-mnoho-nevi.xhtml) . Ten mě nařkl z nevědomosti a ironicky doporučil hejtmanovi Plzeňského kraje, aby mě jmenoval do managementu jedné z nemocnic, snad abych konečně prozřel.

K tomu bych rád uvedl, že by úplně stačilo, aby vedení kraje uvolnilo informace o hospodaření nemocnic, k čemuž jej Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo. Nestalo se, což vyvolává určitá podezření. Na tuto skutečnost pan Jaroš nereagoval, stejně jako na argument, že kraj v posledních dvou letech vydal, či chce vydat tři čtvrtě miliardy na investice, ale lékařům neplánuje přidat ani korunu. Není divu, proti těmto číslům obhajoba neexistuje.

Pan Jaroš dále tvrdí, že krajským nemocnicím dávají pojišťovny málo peněz, což prý je hlavní příčina jejich špatného hospodaření. Připomeňme tedy, že od letošního roku Ministerstvo zdravotnictví prosadilo nový systém financování nemocnic (DRG – platba za diagnózu), který krajským nemocnicím přidal v průměru více než státním fakultním. Ty přitom lékařům i sestrám plat zvýšily, protože na rozdíl od krajů jinde ušetřily - zprůhlednily výběrová řízení, používají elektronické aukce apod. I v dalších letech se bude krajským nemocnicím přidávat více a postupně dojde ke sbližování plateb. Nic takového ostatně v minulých letech neprosadili ani ministři za ČSSD, ani ministři za ODS.

Panu Jarošovi se dále nelíbí, když na svém blogu poukazuji na pokrytectví „protikorupčního tažení“ exministra Pospíšila právě před krajskými volbami (http://zenisek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=282733&bk=91729). Podle pana Jaroše bylo hospodaření Plzeňského kraje křišťálově čisté a důkazem má být jakýsi dva roky starý článek ze zpravodajského serveru, týkající se pouze dotací z evropských fondů na účely dopravy. Problém je, že článek vznikl v době, kdy ještě naplno nepropukly vážné problémy při čerpání evropských peněz z ROP Jihozápad, tedy Plzeňského a Jihočeského kraje.

Současné krajské vedení má na těchto problémech velký díl odpovědnosti, je však třeba zdůraznit, že korupční systém hodnocení a výběru dotací vznikal právě za vlády ODS v obou krajích. Všichni víme, jak to dopadlo. Daňoví poplatníci v Plzeňském i Jihočeském kraji museli zaplatit pokutu v řádu stamilionů korun. Právě tyto problémy přispěly k tomu, že Evropská komise zvláště kvůli malé nezávislosti auditorů a špatné kontrole na úrovni krajských ROPů plošně pozastavila proplácení peněz. To bylo uvolněno až nyní, kdy auditoři z krajské úrovně přešli pod Ministerstvo financí. Jinými slovy, Evropská unie nevěřila, že auditoři pod vlivem krajských politiků budou pracovat nezávisle.

Konkrétní problémy kraje tedy znám velmi dobře. Pokud chce Miroslav Jaroš se mnou polemizovat, měl by na má fakta odpovědět zase jen fakty.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme