Ženíšek: Nemocnice netrápí dluhy. Ale špatný management

9. 8. 2012

Hospodaření nemocnic Plzeňského kraje se neustále zhoršuje. V minulém roce se jejich ztráta prohloubila na 145 milionů korun, které kraj musel svým nemocnicím poslat z vlastního rozpočtu. Tedy z peněz daňových poplatníků. „Pokus o řešení – vznik Zdravotnického holdingu – naprosto nic nepřinesl. Vedení kraje jednoduše místo řešení hledá výmluvy. Situace je vážná,“ říká místopředseda TOP 09 a 1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Stát vyšel vstříc krajským zařízením a v úhradové vyhlášce přidal krajským nemocnicím mnohem více než svým vlastním fakultním zařízením,“ vysvětluje Marek Ženíšek a dodává: „Navíc díky naší snaze na ministerstvu zdravotnictví se budou podmínky v rámci tzv. systému DRG (platba za diagnózu) pro všechny nemocnice postupně narovnávat. Připomeňme, že jednotná platba za diagnózu za minulých vlád nejenže neexistovala, ale ani nebyla na obzoru,“ komentuje Ženíšek.

Krajské nemocnice se nemohou dívat pouze na své příjmy. Úpravy je nezbytné nacházet i na výdajové straně. Zcela zjevně totiž máme například nadbytečný počet lůžek, která nejsou využívána. „A zatímco státní nemocnice opatrně vynakládají každou korunu a zvažují efektivitu všech investic, Zdravotnický holding věnuje čas vymýšlení nesmyslných výmluv,“ říká Marek Ženíšek.

Krajští lékaři obětí lží

Minulý rok proinvestoval Zdravotnický holding téměř půl miliardy korun, letos plánuje vydat čtvrt miliardy, přesto tvrdí, že není možné nalézt ani korunu navíc na zlepšení platové situace lékařů a sester.

V důvodové zprávě ke krajskému rozpočtu se přitom dočteme, že je nutné navýšit dotaci nemocnicím z důvodu nárůstu platů zdravotnického personálu,“ diví se Marek Ženíšek a dodává: „Tyto peníze se, pokud vím, do platů nedostaly. Existují tedy dvě možnosti. Krajské vedení buď bezostyšně lže, nebo o situaci neví a Zdravotnický holding fakticky neřídí.“ Stát i přes nižší navýšení úhrad pro své nemocnice, na rozdíl od Plzeňského kraje, personálu svých nemocnic výrazně přidal. Například v plzeňské fakultní nemocnici bylo přidáno na platech 6,25 %. Nelze se také vymlouvat na růst snížené sazby DPH, protože ta postihla státní nemocnice stejně jako krajské.

Jinými slovy, ze strany krajských představitelů slyšíme pouze výmluvy, zatímco čísla a fakta hovoří proti nim. Když jsme kraj požádali, aby ministerstvu zdravotnictví předal podrobné ukazatele hospodaření jeho nemocnic k analýze, byli jsme odmítnuti,“ shrnuje Marek Ženíšek s tím, že výmluvy hejtmana ani jeho náměstků nemohou skrýt vlastní neschopnost efektivně zorganizovat lékařskou péči v Plzeňském kraji.

Marek Ženíšek
1. náměstek ministra zdravotnictví,
kandidát na krajského zastupitele
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme