Plzeňská TOP 09 si připomněla odkaz srpna 1968

21. 8. 2019

Den vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa a události, které na dlouhých 20 let ovlivnily osudy celé země, ale i současné ohrožení naší demokracie si ve středu připomněla plzeňská TOP 09. Vzpomínkového setkání se zúčastnili politici TOP 09 společně s členy a podporovateli u pamětní desky na náměstí T G. Masaryka v Plzni.

Připomenout si demokratické hodnoty i 108 lidských životů, které padly srpnové invazi za oběť, přišla místopředsedkyně TOP 09 v Plzeňském kraji Ilona Jehličková, místostarosta městského obvodu Plzeň 3 Ondřej Ženíšek, plzeňský zastupitel Miloš Nový či doubravecký radní Václav Lacyk. Politici TOP 09 nejprve společně položili květiny a pak zavzpomínali na události navazující na srpen 1968 a okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy.

„Jsme tu dnes proto, abychom si připomněli, že existují hodnoty, za které je třeba bojovat. V době sílící informační války, relativizace pojmů pravdy a lži, v době, kdy jsou lidé s jinými názory označováni za havloidy, sluníčkáře a kavárníky, je potřeba se znovu postavit na obranu demokratických hodnot. Nenechme si vytrolovat mozky ruskými šváby a politiky. Buďme obezřetní a mějme stále na paměti, že historie se neopakuje, ale mnohokrát se rýmuje, jak říká Mark Twain. Postavme se proti lži, braňme hodnoty představované Evropskou unii s jejími západními kořeny, neboť objetí kremelského medvěda jsme již zažili a bylo devastující,“ řekla ve své řeči krajská místopředsedkyně TOP 09 a lochotínská místostarostka Ilona Jehličková.

Po společném setkání na Masarykově náměstí se zástupci TOP 09 přemístili na náměstí Republiky, kde se zúčastnili demonstrace „Tady není Rusko! Přesto jde tady i tam právě teď o hodně.“ „Považuji za nutné připomínat si nejen historické události srpna 1968 či 1969, kdy bylo Lidovými milicemi zavražděno 5 lidí, včetně dítěte, ale zcela aktuálních ohrožení naší svobody ze strany Kremlu. V době, kdy ruská rozvědka útočí na české ministerstvo zahraniční a naši nejvyšší představitelé k tomu mlčí a v době, kdy Putinův režim v Moskvě zatýká stovky účastníků demonstrací, kteří jen požadují účast opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva, považuji za nutné upozornit na brutalitu, nedemokratické postoje a hrozby současného Kremlu. To jsou důvody, proč jsem dnes zde,“ říká místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme