Jehličková: Objetí kremelského medvěda bylo devastující

21. 8. 2019

Dobrý den dámy a pánové,

sešli jsme se dnes tady, abychom si připomněli 51. výročí invaze vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa.  Invaze, která byla největší operací v dějinách Varšavské smlouvy a na dlouhých dvacet let zcela zmrazila demokratický vývoj naší země. Invaze, jejímž cílem bylo najít kontrarevoluční živly v zemi, co se nadechovala s přáním svobodnějšího života. Je třeba nezapomenout těch 108 lidských životů, které jí padly za oběť.

To, co potom následovalo, je nazýváno obdobím normalizace. O jaké normalizaci se mluví, jasně vypovídá potlačení svobody tisku, projevu či víry. Na pracovištích se rozběhly potupné prověrky, lidé byli za svoje názory vyhazováni z práce a jejich děti nesměly studovat. Moc převzali bezcharakterní jedinci opírající se o moc sovětských tanků. Celá generace lidí, kteří jako mladí prožili pražské jaro, jeho potlačení a pád na samé dno v podobě normalizace, byla naprosto paralyzována a nebyla schopna proti režimu vystoupit. Invaze měla za následek také emigraci přibližně 100 000 lidí do konce roku 1969 a dalších 250 000 lidí emigrovalo do roku 1989. Národ se nechal zotročit a povýšil lež na státní náboženství. Lhalo se všude. V rodině, ve škole, v práci dle návodu něco jiného si myslíš, něco jiného říkáš. Absolutní schizofrenie. A tak lež jen bujela a sílila. Jak píše Terry Pratchet v Úžasné zeměploše: ,,Lež oběhne svět dřív, než si Pravda obuje své boty.“

Jsme tu dnes proto, abychom si připomněli, že existují hodnoty, za které je třeba bojovat. V době sílící informační války, relativizace pojmů pravdy a lži, v době, kdy jsou lidé s jinými názory označováni za havloidy, sluníčkáře a kavárníky, je potřeba se znovu postavit na obranu demokratických hodnot. Nenechme si vytrolovat mozky ruskými šváby a politiky. Buďme obezřetní a mějme stále na paměti, že historie se neopakuje, ale mnohokrát se rýmuje, jak říká Mark Twain. Postavme se proti lži, braňme hodnoty představované Evropskou unii s jejími západními kořeny, neboť objetí kremelského medvěda jsme již zažili a bylo devastující.

Mgr. Ilona Jehličková, místopředsedkyně TOP 09 Plzeňského kraje

Osobnosti: