Mareš: Budova kina omládne. Mohlo by v ní být i muzeum

Červená Voda - Ještě loni budově bývalého kina v Červené Vodě hrozilo stržení, zastupitelé ale vzhledem k její historické hodnotě nakonec zvedli ruku pro kompletní rekonstrukci. Nepromítá se tu už patnáct let a budova v centru obce postupně chátrala.

15. 6. 2017

Opravy začaly už loni. Obec dosáhla na dvě krajské dotace a odstartovala kompletní rekonstrukci spodního patra – tedy šesti obchodů a jedné kanceláře. „Jsme za to rádi. Jinde obchody na vesnicích končí, a my jim můžeme nabídnout super prostory," říká starosta Petr Mareš. Celkem první etapa rekonstrukce spolkne pět milionů korun. Na další dotaci – na komunitní centrum – ale Červenovodští nedosáhli.
Divadla i plesy
Hledají však cesty dál. Současný stav je totiž neefektivní vzhledem k napevno přidělaným sedačkám, které mají využití tak maximálně při dvou až třech ochotnických představeních za rok. „Chtěli bychom nahoře udělat multifunkční sál s židlemi či zásuvnými sedačkami, aby se tam mohly pořádat i plesy," nastiňuje vizi starosta. „Byla by tam restaurace a necháme tam skauty a pionýry. Zrušíme i jeden byt, který tu ještě je, a místo něj bychom udělali minimuzeum," popisuje.
Vše je ale o penězích. „Snažíme se budovu rekonstruovat postupně a kdyby se celý ten obrovský barák podařilo třeba do tří až pěti let kompletně zrekonstruovat, to by bylo úžasné," reaguje na otázku termínu realizace Petr Mareš s tím, že dokumentace horního patra je stále otevřená. „A pokud by měl kdokoli nějaký nápad, třeba zuška chtěla v sále zrcadla, tak ať nám to řekne včas," vzkazuje Petr Mareš. Do budoucna pak bude obec uvažovat i o využití sklepních či rozsáhlých půdních prostor.
Už před více než rokem začali v Červené Vodě tvořit i strategický plán rozvoje obce. Od té doby se pracovní skupina setkává pravidelně při stanovování priorit. Minulý týden se konalo setkání s veřejností. „Přišlo asi padesát lidí, probíral se právě ten strategický dokument. Jsem rád, že lidé přišli," dodal starosta."

Iva Janoušková, Orlický deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme