Rozpočet České Třebové myslí také na atlety, tenisty a bikery

19. 3. 2018

„Pro rozpočet jsem zvedal ruku už po šestnácté a tentokrát jsem s ním velmi spokojen. Máme v něm investiční akce za 120 milionů korun, rozpočet je vyrovnaný a ještě jsme vytvořili patnáctimilionovou rezervu,“ řekl českotřebovský starosta Jaroslav Zedník.

Město přeje sportu. Na nový atletický tartanový ovál na stadionu Na Skalce počítá s výdaji 19 milionů korun. Náklady na výstavbu tenisové haly se třemi kurty v Husově ulici dosáhnou přibližně 25 milionů korun.

Do rozpočtu je zahrnuta i finanční rezerva 1,8 milionu na chystanou síť cyklostezek. Dotace ve výši 90 procent z celkových nákladů 17 milionů korun by měla být potvrzena ještě během března. Dole u lyžařského areálu bude nástupní místo Bike parku Peklák, město postaví budovu a dlážděné parkoviště, v lesích mezi Peklákem a Andrlovým chlumem budou moci terénní cyklisté využívat 40 kilometrů tras.

Největší investiční akcí ve čtvrtém největším městě Pardubického kraje bude zateplení Základní školy Habrmanova téměř za 30 milionů korun. V této škole se rovněž počítá s rekonstrukcí sociálního zařízení tělocvičny.

Letos šest milionů a příští rok dvanáct milionů bude stát zateplení velké Mateřské školy Habrmanova. Stavba je rozdělena na dvě etapy, aby bylo kam děti kvůli stavebním pracím přemístit. Systém varování spolkne osm milionů korun

Devět a půl milionu korun si vyžádají stavební úpravy Domova dětí a mládeže. Z dvaceti milionů korun na dopravu a místní komunikace bude nejvýznamnější akcí za 16 milionů korun druhá etapa, tedy dokončení rekonstrukce chodníků, přechodů, zastávek a veřejného osvětlení na průtahu městem.

„Výsledné dílo zajistí bezpečný a bezbariérový pohyb u frekventované komunikace první třídy číslo 14, která vykazuje intenzitu dopravy více než 7 833 vozidel denně,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje města a investic Karel Švercl.

U dopravního terminálu na náměstí Jana Pernera počítá město s výměnou a doplněním osvětlení a opravou infokiosku, to vše za jeden a čtvrt milionu korun.

Radnice hodlá také investovat přes osm milionů korun do systému včasného varování obyvatel města před hrozícím nebezpečím. A to prostřednictvím bezdrátového rozhlasu, e-mailu i SMS.

„Bude fungovat při povodních a živelných pohromách. Jsme také uzlová stanice a kdyby se cokoli stalo třeba při převážení chemikálií, občan by měl dostat včas informaci, že se něco děje,“ dodal starosta Jaroslav Zedník. Většinu nákladů město uhradí ze státní dotace určené na preventivní protipovodňová opatření.

MF DNES, Jaroslav Hubený

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Zedník
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme