Biotopovou plovárnu by Česká Třebová mohla otevřít příští rok

24. 4. 2017

"Nebudeme z toho dělat akvapark, nebudou tam tobogány, vířivky a chrliče vody. Chceme tomu vrátit původní účel, ke kterému byla plovárna v 30. letech postavená," řekl Zedník.
Stavět koupaliště s vodními atrakcemi je nákladné i údržba stojí nemalé peníze. Biotopová plovárna, ve které kvalitu a čistotu vody udržují vodní rostliny, vyjde levněji, řekl starosta. "Biotopy stojí málo peněz a režijní náklady jsou nesrovnatelně nižší než u akvaparků," podotkl.
Město zvažuje, že plovárna bude veřejně přístupná a lidé nebudou muset platit vstupné. K dispozici by měli mít jeden bazén o velikosti 50 metrů, druhý bude o polovinu kratší a pro malé děti dá město zhotovit brouzdaliště. Na plovárně bude převlékárna a malý objekt s občerstvením. Radnice zároveň upraví přístupové cesty a postaví parkoviště.
Na studii a projekt město letos vyčlenilo 700.000 korun a připravuje žádost o dotaci. Pokud uspěje, příští rok na jaře začne stavět. Výsledná cena vzejde ze studie a výběrového řízení na dodavatele. Loni na podzim a letos na jaře radnice nechala v areálu vykácet přerostlé keře.
Plovárna v Křivolíku začala fungovat v roce 1938. Bazén měl skokanský můstek a skluzavku. Později jej oddělila zeď, jedna část byla pro plavce, druhá pro neplavce. Když shořely dřevěné šatny, nahradila je zděná stavba s restaurací a terasou. Kvůli havarijnímu stavu je koupaliště zavřené přibližně od roku 1989.

Lucie Jelínková, ekolist.cz