Poslanci TOP 09 se zajímali o rozvoj České Třebové

10. 2. 2011

Poslanecký Poslanecký den v České Třebovéden spojený s otevřením své společné kanceláře uskutečnili poslanci Jiří Skalický a Václav Cempírek 7. února v České Třebové. Při jednání se starostou Jaroslavem Zedníkem se zajímali o aktuální problémy ve městě a v popředí jejich zájmu byla doprava, zdravotnictví i školství. Oba poslanci podporují, aby se město opět stalo významným centrem pro výchovu odborníků na středoškolské úrovni pro všechna dopravní odvětví, ale především pro železnici. Oba pomohou prosazovat požadavek na zastavování vyššího počtu expresních vlaků v České Třebové, která je uzlovou stanicí pro tři hlavní směry. Region má velké problémy se zaměstnaností a ty budou přetrvávat. Proto řada lidí ze Třebové a okolí dojíždí do Pardubic nebo do Prahy i do Brna.
Máme zájem na tom, aby ve městě z 12-ti projíždějících vlaků kategorie IC a EC jich zde zastavovalo aspoň pět,“ uvedl Jiří Skalický a Václav Cempírek podtrhl: „Zastavování vlaků využívají především tzv. pendleři pro jízdy za prací do velkých měst. Nabídka pracovních příležitostí v regionu je jedna z nejhorších, a proto řada lidí za prací dojíždí.“ O možnosti zastavování většího počtu vlaků v České Třebové bude Václav Cempírek jednat s kompetentními osobami na Ministerstvu dopravy ČR, na Generálním ředitelství Českých drah, i na úrovni regionu.
Poslanecký den v České Třebové
Poslance zaujala informace připravované výstavbě logistického centra firmy Metrans. Tato aktivita by měla přinést do města 500 pracovních míst a dalších 500 míst přinesou firmy, které na výstavbu Metransu napojí své činnosti.
V České Třebové vyroste též moderní domov pro důchodce s malometrážními byty. Mezinárodní organizace Červeného kříže, která výstavbu finančně zaštítí, si pro Pardubický kraj vybrala právě lokalitu v České Třebové. „Jedná se o moderní přístup k bydlení pro seniory. Nebude to domov důchodců, jak jej známe dnes, s byty na dlouhých „nemocničních“ chodbách, nýbrž o privátní bezbariérové byty, ve kterých se staří lidé mohou cítit skutečně jako doma,“ vysvětluje Jiří Skalický.

V oblasti zdravotní péče město před pár lety zmodernizovalo polikliniku s několika výtahy a klimatizovanými ordinacemi a čekárnami. Podle starosty je poliklinika lékaři plně obsazená. Akutní i další odbornou zdravotní péči mají občané města na dosah, v deset kilometrů vzdálené Orlickoústecké nemocnici.

Zdenka Hanyšová Celá

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme