Nechci, aby povodně opět braly lidem životy a majetek

30. 7. 2012 | 09:00

V OLOMOUCKÉM KRAJI, KTERÝ CITELNĚ UTRPĚL PŘI ZÁPLAVÁCH V ROCE 1997, SE INTENZIVNĚ DISKUTUJE O PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍCH. „KONEČNĚ SE I ŘADA STAVEB REALIZUJE. V SOUČASNÉ DOBĚ PROBÍHÁ DRUHÁ ETAPA PROGRAMU PODPORA PREVENCE PŘED POVODNĚMI A JSOU ROZPRACOVÁNY NĚKTERÉ AKCE S TERMÍNEM DOKONČENÍ DO ROKU 2013,“ VYSVĚTLUJE KRAJSKÝ LÍDR BOŘIVOJ ŠARAPATKA.

Poté by podle jeho slov měla následovat třetí etapa. „Jedná se například o úpravy úseku toku mezi Černovírem a Chomoutovem na Olomoucku či úpravy v okolí toku Desná v katastrálních územích Rapotín, Vikýřovice a Petrov nad Desnou na Šumpersku. K největším připravovaným stavbám patří v současné době zvýšení kapacity koryta Moravy v Olomouci od obtokového kanálu přes Nové sady, kde se počítá s budováním hrází, s rozšířením koryta i s revitalizačními prvky.“ Tato protipovodňová opatření by měla být dobudována do konce roku 2013 a poté by mělo být zahájeno zkapacitnění koryta řeky mezi ulicemi Masarykovou a Komenského. Zde se bude jednat o velmi náročnou stavbu i s přebudováním mostů a s rozšířením koryta. Navrženými opatřeními by měla být řeka více zapojena do organismu města a lidé by měli mít možnost využít část nezaplavené části k procházkám.

„Aby protipovodňová ochrana byla co nejúčinnější a v případě povodně nebyly ohroženy životy a byl co nejvíce ochráněn majetek, je důležité, aby jednotlivé akce na sebe navazovaly. Pro takovou realizaci je důležitá i koordinační činnost Olomouckého kraje, která bohužel není v současné době příliš ideální,“ dodal Šarapatka.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme