Málo práce a dluhy. Najdou lídři pro kraj lék?

Pořad České televize Otázky Václava Moravce zavítal do Olomouckého kraje. Přímého přenosu se zúčastnila i redaktorka Deníku

27. 9. 2012 | 10:00

Olomouc – „Lidé nemají práci, kraj se topí v dluzích. Čas od času přijde velká voda, která bere vše,“ říká v úvodu televizního přenosu Václav Moravec, který se štábem přijel v úterý večer točit přímý přenos pořadu Otázky Václava Moravce. Natáčí se ve Sportovní hale UP, kam dorazila šestice lídrů krajských kandidátek. Do křesel, v nichž se usadí favorité na post hejtmana či hejtmanky, bych být nechtěla. V publiku je mi rozhodně lehčeji.
Asi dvacet minut před začátkem živého vstupu přichází na scénu moderátor Václav Moravec a šestice politiků. Čtveřici mužů v černých oblecích doplňuje dvojice žen v decentních šatech. Moravec hýří vtipem a je na něm vidět, že se na v pořadí již devátou debatu s krajskými lídry těší. Dolaďuje detaily s mikrofony, hledá v publiku předem dohodnuté hosty, kteří budou kandidátům klást dotazy. „Prosím vás, kdyby se u někoho vyskytly nějaké zdravotní potíže, neváhejte na to upozornit. Například v Pardubicích jsme měli epileptický záchvat,“ otáčí se k publiku Václav Moravec.
Společně se mnou na dvou schodištích sleduje oblíbeného i znevažovaného moderátora asi osmdesátka lidí.

Ostřílený politik

Pozorují i lídra Top 09 a Starostové Bořivoje Šarapatku, jehož pohled směřuje často k manželce a synovi, kteří sedí kousek ode mě. Markéta Záleská, kterou vysílá do boje o hlasy voličů ODS, poklepává nohou. Vypadá nervózně, na rozdíl od ostříleného politika Alexandera Černého z Komunistické strany Čech a Moravy. Lídra sociálních demokratů Jiřího Rozbořila sleduje jeho stranický kolega, současný hejtman a senátor Martin Tesařík.
Přepudrovat, odpočítat poslední vteřiny a vstup do živého vysílání může začít. Při prvním tématu se Moravec obouvá do metanolové kauzy. Všichni kandidáti odpovídají víceméně tak, že se jedná o problém státu, a nikoli kraje. Poprvé se mu podaří politiky rozhodit v kramflecích při dotazu na počet osob, které zemřely na otravu alkoholem v loňském roce. Jana Zwyrtek Hamplová neví, stejně jako zbylých pět kandidátů. Jiří Rozbořil se však brání, že je rozdíl mezi otravou metanolem a etanolem.
Moderátor se snaží kandidáty nachytat i v dalších tématech, a to například v otázkách krajských stipendií pro učňovské obory, při tématu protipovodňových opatření či nutnosti vybudovat spalovnu odpadů. Několikrát se opírá do Mariana Jurečky (Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, koalice KDU–ČSL a Strany zelených). „Vaše strana KDU­ČSL je součástí vedení kraje a vy nevíte, jak vypadá studie ke spalovně, nebo jak mám ono zařízení pojmenovat?“ apeluje na Jurečku. Ten se však dokáže až na pár výjimek skvěle ohradit.
Moravec nešetří ani dvě přítomné dámy. Zkušená komunální politička a lídryně Nezávislých zvládá na jeho podněty reagovat lépe než nováček na politické scéně a jednička ODS Markéta Záleská. Záleská nechce například blíže komentovat rozhodnutí soudů v případu bývalého řidiče olomoucké MHD Romana Smetany. „Tuto formu protestu bych osobně nikdy nezvolila. Dívám se na to ale tak, že je to komunikační prostředek. Když si naladím dobrou frekvenci, tak voliče uslyším,“ poznamenává.
Po hodině a půl nápor na nervy opadává po přečtení slibu voličům, kterým pořad o půl jedenácté večer končí. Z horkých křesel utíkají lídři rychle pryč.

Olomoucký deník | 27.9.2012 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 2 | Autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme