Když vyhraju, vzdám se Sněmovny

Volební seriál MF DNES přináší rozhovory s lídry stran, kteří se ucházejí o post hejtmana

27. 9. 2012 | 09:00

Bořivoj Šarapatka je poslancem za TOP 09 a nyní kandiduje na hejtmana Olomouckého kraje. Pokud se jím stane, chce se poslaneckého mandátu vzdát. „Nejsem příznivcem hromadění funkcí a domnívám se, že není možné zodpovědně vykonávat obě funkce zároveň,“ řekl Šarapatka.

* Proč zrovna vy byste měl být tím pravým hejtmanem?

V politice nejsem sice dlouho, ale domnívám se, že bych díky svému profesnímu zaměření a odbornosti mohl regionu pomoci. Také si myslím, že bych byl schopen udržet zadlužení kraje v rozumné míře. Vychází to z mých zkušeností s hospodařením v rámci fakulty a katedry. Hejtman musí být schopen pracovat s týmem, což jsem vždy při své práci preferoval.

* Jaký je podle vás hlavní problém Olomouckého kraje?

Hlavní problémy, které především trápí občany našeho kraje, jsou bohužel vysoká nezaměstnanost a špatná dopravní dostupnost Jesenicka.

* Jak je chcete odstranit nebo alespoň zmírnit?

Za nutné považuji vytvořit program regionální podpory pro vznikající malé a střední podniky a podpořit přímou spolupráci mezi nimi a školami. Pro rozvoj Jesenicka je klíčová spolupráce s Polskem, a to zejména v rozvoji obchodních vztahů a v lepší nabídce atraktivního jesenického pohoří pro turisty. Kraj musí víc tlačit na stavbu dálničních úseků. Bez lepší dostupnosti některých částí regionu se nepohneme kupředu.

Šarapatka: Když vyhraju, složím poslanecký mandát


* Jako odborník na ekologii byste měl vědět, v jakém prostředí žijeme. Co tedy hodláte v kraji udělat se životním prostředím?

Jako klíčové vidím řešení protipovodňové ochrany. Vedle vlastní protipovodňové ochrany jsou důležité širší úpravy kolem vodních toků tak, abychom vodu v krajině co nejvíce zadrželi. Jednou z našich dalších priorit je rozumná a hospodárná péče o krajinu.

* Co chcete udělat pro to, aby na nejúrodnější půdě Hané nerostly další supermarkety, logistická centra a sluneční elektrárny?

Důležitá je důsledná ochrana všech půd, které jsou neobnovitelné a jsme na nich svou existencí závislí. To je možné pouze na základě dobře připraveného zákona, který se v -současné době dopracovává.

* Kraj je nelichotivě hodnocen v čerpání dotací. Jak to změnit?

Většina dotačních titulů se potýká s netransparentností, kterou lze vyřešit zveřejněním podmínek a výsledků, stanovením kontrolovatelných výběrových kriterií a nastavením maximální výše podpory. Proto budeme prosazovat jasné stanovení pravidel pro rozdělování dotací a příspěvků kraje.

***

FAKTA Bořivoj Šarapatka

poslanec, kandidát na hejtmana za TOP 09 a STAN. Je vysokoškolským profesorem, zaměřuje se na ekologii, životní prostředí a využití krajiny, je držitelem tří patentů v oblasti netradičních zdrojů energie. věk: 53 stav: ženatý, dva dospělí synové koníčky: příroda, četba, turistika, zahrádka

proč jsem vstoupil do politiky: Není mi lhostejné dění okolo nás.

Mladá fronta DNES | 27.9.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: Rostislav Hányš | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme