Demonstrace v Dřevnovicích? V regionu nemusí být poslední

Spory s Romy se vyhrocují také ve Studenci. Jejich sousedé si stěžují na nepořádek, hluk i časté agresivní výpady

20. 9. 2012 | 15:00

Prostějovsko – Po demonstraci v Dřevnovicích se zvedla vlna ohlasů i z ostatních míst na Prostějovsku. Soužití s nepřizpůsobivými sousedy totiž často způsobuje lidem v okolí psychické potíže, ztrátu soukromí, neustálé napětí a strach.
„Ty stejné problémy s Romy tady máme taky. Neustále něco oslavují, na chlast peníze mají, a pak je tady kravál dlouho přes půlnoc. A když náhodou ne, tak je to tu jak v psinci, mají spoustu psů, kteří volně pobíhají všude kolem, pod okny štěkají celou noc,“ postěžovala si starší žena ze Studence, která bydlí nedaleko domu obývaného početnou romskou komunitou. Přes den má strach, že ji napadnou psi, nebo lidé ze studeneckého domu hrůzy, jak usedlost pojmenovali místní. „Děti nám nadávají tak sprostě, že jsem něco podobného za celý život neslyšela, ukazují nám zadky, občas hážou i kamení. Bojíme se ozvat, aby se na nás nevypravily,“ vypráví paní, která by se ve svém věku neubránila nikomu. Ze strachu ani nechtěla v novinách zveřejnit své jméno. „Nezlobte se, ale bojím se, opravdu se bojím,“ dodala.
Řešení nabízená radikálními skupinami však mohou vést k roztočení kolotoče násilí, prolévání krve a stupňování vzájemné nenávisti. Takový vývoj je pak podle sociologů těžké zastavit a zabíjení může trvat desítky let.
Politická cesta bývá zdlouhavější, ale není zřejmě nemožná. „Základ řešení je v položení stejných a jasných pravidel pro všechny. Z postavení opozičního poslance musím upozornit na to, že stát totálně selhává v systémovém přístupu k této problematice,“ řekl prostějovský poslanec za sociální demokracii Pavel Holík.

„Ve spojení se špatnými zákony o sociálních dávkách, stále více se rozevírajícími nůžkami mezi různými příjemci sociálních dávek se bohužel obávám toho, aby podobných případů nepřibývalo,“ dodal Holík.
Podobného názoru je i jeho stranická kolegyně, senátorka Božena Sekaninová. „Na prvním místě je vymahatelnost práva. Stejný postih pro všechny, bez ohledu na sociální status pachatelů. Musí se vymáhat pokuty, a pokud nejsou zaplaceny, musí následovat další postihy,“ míní senátorka Sekaninová. Zároveň je podle ní třeba maximálně podporovat občanskou společnost. „Musíme se vyrovnat se sociálním vyloučením a dalšími příčinami současného stavu,“ podotkla senátorka. Zároveň je ale nutné, aby stát řádně plnil své povinnosti v péči o bezpečnost občanů „Chápu vážnost situace, ale není například možné, aby domobrana suplovala práci policie,“ uzavřela senátorka.
Poslankyně za TOP09, Jitka Chalánková vidí cestu v zodpovědnějším přístupu měst a obcí. „Není možné, aby se větší města zbavovala problémů tím, že přes prostředníky nakoupí domy na vesnicích, a tam pak Romy nastěhují. Ti se nemohou bránit, protože nemají jinou možnost, jak vyřešit své bydlení,“ líčí situaci Chalánková. Možnost bránit se přílivu přistěhovalců nemají ani obce. „Před několika lety jsem byla svědkem toho, jak se dřevnovickým zastupitelům doslova vysmál vsetínský místostarosta tím, že oni si své občany mohou stěhovat kam chtějí,“ přidala svůj zážitek Chalánková.
Podle ní by se měly obce o své občany starat, a ne si je přehazovat. „Zrovna o tom jednáme v parlamentu. Obce by měly mít povinnost se o své lidi postarat, to je nutné zajistit zákony. Možná až formou domovského práva. Někteří kolegové tvrdí, že je to přežitek, ale v této souvislosti nevím, proč by to tak mělo být,“ uzavřela Chalánková.

Prostějovský deník | 20.9.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PAVEL MOŠ | Téma: Poslanci - Chalánková Jitka

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme