Centra obcí opravená z evropských peněz. Proč nemají nárok i okrajové části?

Komentář Bořivoje Šarapatky

17. 9. 2012 | 10:00

Hablov, místní část Olšan u Prostějova, a Dubany, pro změnu část Vrbátek. Dva případy ukazující, jak by se neměly čerpat evropské peníze přes Regionální operační program soudržnosti Střední Morava (ROP).

Domovské obce se rozhodly opravit ve zmíněných místních částech chodníky. Ze svého. Na evropské dotace nedosáhly. Proč?

Odpověď je poněkud zarážející.

Přísné podmínky pro jejich udělení to neumožnily! Regionální radě, která dotace přiděluje, leží spíše na srdci centra obcí. „Měli jsme zájem na tom, aby se z evropských peněz upravila centra obcí,“ uvádí mluvčí ROP. Sice je potěšující, že okolí radnic vypadá jako v pohádce, ale o pár desítek metrů dál se už naskýtá úplně jiný pohled. A do centra obce se musíte nějak dostat. Často po špatném chodníku nebo rozbité silnici.

Z tohoto pohledu se rozhodnutí Regionální rady jeví poněkud krátkozraké. Olšany a Vrbátky si zaplatí opravu chodníků ze svých rozpočtů. A jaké jsou možnosti obecních rozpočtů i ceny prací netřeba připomínat. Do budoucna sice může obcím jako Olšany nebo Vrbátky jsou, pomoci přerozdělení daní. Obce jistě využijí navýšení svých příjmů na větší investiční akce, než je jen oprava chodníku. Je škoda, že zmíněné obce na dotaci nedosáhly. ROP přitom přerozděluje obrovské množství evropských peněz. Někdy se člověk až diví, kam se evropské peníze investovaly. Různé „zajímavé“ projekty jsou toho důkazem. Mizí v nich desítky nebo stovky milionů a na předláždění chodníku bohužel těch několik desítek tisíc prostě chybí. 

Mladá fronta DNES | 17.9.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 3 | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme