Živobytí může v Olomouckém kraji podražit i zlevnit. Záleží na bydlišti.

5. 1. 2021

O něco více než letos, ale také méně zaplatí obyvatelé části velkých měst Olomouckého kraje v příštím roce za základní výdaje na bydlení a místní poplatky. Jak vyplývá z velkého přehledu MF DNES, část cen se sice zvýší, jiné ale naopak klesnou, takže ve výsledku by mohli někteří lidé ušetřit stovky či až tisíce korun. Záleží na tom, kde bydlí.

1. Voda

Zatímco letos se v ceně vody promítlo snížení DPH z patnácti na deset procent, které přineslo na řadě míst zlevnění, příští rok už lidé se žádnou daňovou úpravou počítat nemohou. Cena tak jde u většiny vodohospodářských společností v regionu nahoru.

Na Olomoucku zaplatí lidé nově 89,18 koruny za kubík, což je o téměř šest korun víc než letos, na Prostějovsku je to pak dokonce více než o šest korun a cena tam tak dosáhne hranice 95,94 koruny.

„V ceně je zahrnuto zvyšování cen vstupů a poklesy spotřeby. Zvyšování ceny vodného a stočného je nadále používáno na obnovu vodohospodářské infrastruktury, což je dlouhodobá a finančně náročná záležitost,“ uvedla mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Voda zdražuje také v Přerově, kde budou lidé platit za kubík o 3,58 koruny víc než letos, takže rovných 80 korun, a rovněž na Jesenicku. Tam přijde kubík na 82 korun, což je o 6,60 Kč víc než letos.

„Chystají se velké rozvojové investice a je potřeba generovat zdroje,“ vysvětlila ředitelka VaK Jeseník Lenka Podhorná.

Na Jesenicku se totiž plánuje výstavba nových vodních zdrojů a odkanalizování části regionu. Podle Podhorné se tak zvýší roční platba za vodu pro čtyřčlennou domácnost zhruba o tisíc korun.

Z velkých vodárenských společností zlevňují jen Vodohospodářská zařízení Šumperk, a to o korunu a padesát haléřů. Za kubík vody tak lidé využívající jejich služby příští rok zaplatí 92,23 koruny.

„Mírný pokles ceny umožnil přechod provozní společnosti od francouzského provozovatele na obce,“ objasnil předseda představenstva Martin Hoždora.

2. Odpady

V některých městech si obyvatelé připlatí více také za odpady. V Jeseníku to bude místo letošních 600 korun za osobu o 96 korun víc, což je rozdíl téměř dvanáct procent.

„Ke změně dochází po šesti letech. Pořád to ale nekryje náklady, které s likvidací odpadů máme. Na jednoho člověka je to ve skutečnosti 1 200 korun ročně, takže město pořád velkou část nákladů na odpadové hospodářství kryje ze svého rozpočtu,“ sdělila starostka Zdeňka Blišťanová.

Podle ní ale zároveň došlo ke zkvalitnění služeb – zvýšila se frekvence svozu separovaného odpadu a své služby rozšířil sběrný dvůr.

Necelou padesátikorunu navíc zaplatí také lidé v Šumperku, kterým odvoz odpadů podraží z 696 korun na osobu ročně na 744 korun.

„Jedním z důvodů je fakt, že letos přibylo ve srovnání s rokem 2019 měsíčně 75 tun komunálního odpadu. Je ho stále více a svozy se neustále zdražují,“ zdůvodnil místostarosta Jakub Jirgl.

V Prostějově a Přerově zůstávají poplatky ve stejné výši 600, respektive 700 korun ročně, v Olomouci pak dojde dokonce k mírnému snížení o dvanáct korun na 804 Kč.

„Olomoučané zodpovědně třídí a objem komunálního odpadu se snížil, proto jsme poplatek snížili,“ vysvětlil náměstek primátora Otakar Bačák.

3. Teplo

Největší dodavatel tepla v Olomouckém kraji, společnost Olterm, zvyšuje cenu z letošních 580,6 koruny za gigajoule na 592,2 koruny, což znamená dvouprocentní nárůst.

„Náklady na teplo na jeden byt vzrostou v průměru o 200 korun za rok,“ sdělila obchodní náměstkyně společnosti Martina Řeháková.

Domovní správa Prostějov zvyšuje cenu tepla přibližně o pětikorunu na 539,72 koruny za gigajoule, což představuje nárůst zhruba půldruhého procenta.

Jen minimálně, o zlomky procenta, pak bude zdražovat teplárenská společnost Sateza Šumperk zásobující teplem Šumperk a Jeseník. V Šumperku si připlatí za gigajoule 1,1 koruny a nová cena bude 551,29 koruny, v Jeseníku dají více o pouhých deset haléřů, platit se bude 551,85 koruny.

4. Elektřina

Polostátní společnost ČEZ, nejrozšířenější dodavatel elektřiny, snižuje ceny pro domácnosti o devět procent. Obydlí s průměrnou spotřebou díky tomu ušetří za elektřinu zhruba 800 korun ročně.

5. Plyn

U plynu se očekává snížení ceny o deset procent. Odběratelé tak mohou ušetřit i tisíce korun za rok, pokud plynem i topí.

6. Nájemné městských bytů

Zatím zůstane na úrovni roku 2020, ale například v Jeseníku zvažují zastupitelé jeho zvýšení.

„Město se snaží nastavit výši nájemného tak, aby nájmy generovaly prostředky přinejmenším na základní údržbu bytového fondu a nejnutnější investice,“ sdělila starostka Zdeňka Blišťanová.

7. Jízdné

Nemění se u městské hromadné dopravy ve velkých městech ani v meziměstské regionální dopravě. 

8. Parkovné

V Olomouci, Prostějově a Přerově zůstává stejné, mění se ale v Šumperku, kde bude od ledna stát 20 korun na hodinu. Dosud bylo parkovné rozděleno na dvě zóny – v centru zaplatili řidiči 15 a v okolí 10 korun.

„Důvodem zdražování je nízká cena, kterou město drželo mnoho let, zatímco náklady na údržbu parkovacích ploch pořád rostou,“ vysvětlil místostarosta Jakub Jirgl.

Více platí lidé už od září také v Jeseníku, a to dokonce o sto procent. První půlhodina přijde nyní na deset korun, každá další započatá hodina na dvacet korun. Na centrálním Masarykově náměstí se pak platí dvojnásobné částky.

„Cílem je, aby řidiči parkovali svá auta v centru jen na nejnutnější dobu. Pokud zde chtějí parkovat déle, budou si muset připlatit. Pro delší parkování mohou zvolit lokalitu mimo centrum, kde se za parkování platit nemusí,“ podotkla starostka Zdeňka Blišťanová.

Zůstává stejný, ve většině velkých měst se neměnil už řadu let.

Autor: Rostislav Hányš

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme