Zdravotní péče na Jesenicku se zlepší

15. 2. 2021

Rozšíření léčebné péče. Dostupnost specialistů. Využití moderních technologií. Zjištění stavu pacienta na dálku. To a mnohem více přinese telemedicína.

Kvalitní a dostupná zdravotní péče je jednou z priorit města Jeseník. „Vnímáme stížnosti na chybějící lékařské obory, na stav objektů či přístrojové vybavení,“ uvedla Zdeňka Blišťanová, starostka města. Do pár let bude v regionu chybět z důvodu vysokého věku kardiolog, nefrolog, geriatr, gastroenterolog, ORL lékař, revmatolog, onkolog, cévní specialista či endokrinolog. Jedním z řešení problému je telemedicína.
Telemedicína umožňuje efektivní propojení pacienta s lékařem specialistou. Díky moderním IT technologiím dochází ke každodennímu vyhodnocování stavu nemocného. Vše pomocí přístrojů, které má pacient k dispozici u sebe doma. Lékařům pak aktuální data o stavu nemocného umožní rychle zareagovat, upravit medikaci či životosprávu pacienta. To snižuje potřebu osobních návštěv, popř. hospitalizací. Kde už telemedicínu využívají? Sledování na dálku probíhá např. u kardiaků a těžkých diabetiků.
Dostupnost zdravotní péče je jedním z důležitých témat, které se snaží řešit vedení města. Proto starostka města oslovila místní praktické lékaře. Společně s nimi diskutovala na téma problémů ve zdravotnictví, možností spolupráce, pomoci ze strany města a výhod plynoucích z projektu telemedicíny pro celou oblast Jesenicka.
MUDr. Karel Slováček z UNIMED Jeseník, spol. s r. o. předpokládá zapojení do projektu u všech čtyř ordinací v regionu (Vidnava, Mikulovice, Písečná a Jeseník), v nichž je registrováno cca devět tisíc pacientů. V současné době je na Jesenicku nejpotřebnější neurologie, návaznost na neurochirurgii, revmatologie, urologie a onkologii. „Pro onkologické pacienty je velmi obtížné cestovat po chemoterapii či ozařování ke standartním kontrolám,“ uvedl MUDr. Slováček. Nejen cestování ke specialistům trápí pacienty, a to vzhledem k nevyhovující dopravní obslužnosti. Problémem jsou také extrémně dlouhé čekací lhůty na odborná vyšetření. „Objednací časy na urologii jsou dva až tři měsíce, čekací doba na konzultaci u neurochirurga je až čtyři měsíce,“ uvádí MUDr. Slováček.
S přínosy projektu telemedicíny souhlasí a podporuje jej také MUDr. Robert Procházka, praktický lékař Jesenické polikliniky s.r.o. a předseda České lékařské komory Jeseník.

www.jesenickenoviny.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme