V ulicích metropole bude příští rok více květin a zeleně

12. 12. 2017

 Přednádražní prostor, ulice Kosmonautů, třída Svobody, Horní náměstí a Brněnská ulice v Olomouci budou příští rok barevnější. Předpokládá to koncept ozelenění města, který počítá s revitalizací veřejné zeleně a květinových výsadeb. 
Na realizaci se budou podílet dva magistrátní odbory společně s Výstavištěm Flora. Rozpočet počítá s výdaji od pěti set tisíc do jednoho miliónu korun. 
„Navrhovaný koncept ozelenění Olomouce je předkládán jako minimalistické řešení při dosažení maximálního květinového efektu,“ konstatoval olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD), který koncept inicioval. V přednádraží se podle něj jeví jako potřebná revitalizace sedmi kontejnerů s platany, které jsou využívány spíše jako odpadkové koše. Nádoby budou osazeny letničkami, vysazeným stromům bude vyměněn substrát. „A zvažujeme i doplnění dalšího mobiliáře,“ poznamenal náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09). 
Vzhledem k výjimečnosti Horního náměstí počítají odborníci s využitím zcela atypických květinových instalací v prostoru a květinových show v součinnosti s profesními svazy, které jsou partnery Flory Olomouc. Tedy se Svazem květinářů a fl oristů ČR, Svazem školkařů ČR a s Asociací zahradnických a zemědělských společenstev. 
Jako vhodné místo pro ozelenění města formou květinového pásu osazeného letničkami byla vybrána Brněnská ulice. Travnatý pás mezi cestou a kolejištěm tramvaje se příští rok promění v letničkový záhon díky přímému výsevu rozmanitých směsí. 

Zdroj:Právo

Datum vydání:8.12.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme