Úvodník - Radniční listy Olomouc

24. 1. 2011

Na začátku našeho rozhodování, do kterého jsme byli zapojeni až po podzimních komunálních volbách, jsme museli respektovat současnou situaci. Město má za sebou dva velmi složité roky, kdy se naplno projevily důsledky ekonomické krize. Kvůli ní výrazně poklesly daňové výnosy. Předchozí vedení města muselo zároveň řešit otázku, jak za tohoto stavu, kdy se nabízí jedinečná příležitost dosáhnout na zdroje z programů Evropské unie, zajistit finanční prostředky ke spolufinancování projektů. K uvedenému účelu poskytla Evropská investiční banka městu účelovou investiční půjčku, z níž bylo vyčerpáno 750 milionů korun. Je s ní však spojen závazek proinvestovat z vlastních zdrojů nebo dotačních programů stejně velkou částku. To se dosud, kvůli krizi, nedařilo zcela naplnit.

Proto jsme v roce 2011 připravili rozpočet, který je na straně provozní velmi úsporný a znamená snížení provozních nákladů. Podařilo se nám v provozních nákladech magistrátu najít během velmi krátké doby oproti schválenému rozpočtu roku 2010 úsporu přes 60 milionů korun. Spoléháme i na to, že daňové příjmy města porostou. A to i při snížení daně z nemovitostí oproti roku 2010, což je pro všechny občany města jistě dobrá zpráva.

Díky těmto opatřením tak můžeme letos do rozvoje města investovat o 180 milionů více než v roce 2010. Tento ambiciózní rozpočet nám dává naději, že se vyrovnáme se závazky, které město přijalo vůči Evropské investiční bance, a zrealizujeme v následujících letech všechny investice, které jsme nastartovali. Za všechny zmíním rekonstrukci Výstaviště Flora, zateplení osmi mateřských a základních škol a rekonstrukci Dolního náměstí.

Věřím, že rokem 2011 zahájíme období, ve kterém budeme velmi obezřetně dohlížet na provozní náklady radnice a dokážeme získané prostředky co nejuvážlivěji investovat do rozvoje Olomouce a k užitku většiny občanů našeho krásného města.

Přeji Vám úspěšný a spokojený rok 2011

Ivo Vlach

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme