Ukrajinské děti jsou u zápisu. Kapacity škol jsou dostatečné, říká krajský radní Aleš Jakubec

16. 6. 2022
Se začátkem června se rozběhly zápisy ukrajinských dětí do prvních tříd základních škol. Řadu nových žáků přijaly školy v Olomouckém kraji již v uplynulých měsících při jejich příchodu do regionu. Podle krajského radního pro oblast školství Aleše Jakubce je nyní pro migranty ve školách klíčové naučit se komunikovat v českém jazyce.

Podle údajů z ministerstva vnitra je v Olomouckém kraji přes 2200 dětí z Ukrajiny ve věku povinné školní docházky, v končicím školním roce jich na základní školy chodilo okolo tisícovky. Kolik dětských válečných uprchlíků do lavic usedne v příštím roce zatím není jasné, zápisy ještě probíhají. Mateřské školky nyní v kraji navštěvuje 233 malých ukrajinců chlapců a dívek, ve věku 3 až 6 let je jich v regionu přes šest set. „Volných kapacit je na školách násobně více, než je počet dětí z Ukrajiny. Záleží ale na konkrétní lokalitě, v Olomouci situace tak dobrá není. Naopak v některých menších obcích je i sto volných míst pro žáky,“ shrnul radní Olomouckého kraje pro školství Aleš Jakubec (Spojenci/TOP 09).

V Olomouci zatím děti z Ukrajiny navštěvovaly na základních školách speciální adaptační třídy, jaká bude situace od nového školního roku zatím není jasné, zápisy probíhají v různých termínech a proměňuje se také legislativa. Školy zřejmě budou moci vytvářet i v příštím školním roce třídy pro uprchlíky z Ukrajiny, pokud pro ně nebudou mít místa v běžných třídách. Počítá s tím vládní novela, kterou tento týden zrychleně schválila Sněmovna. Zákon by měl také nově určit, že v případě absence po dobu 20 dnů bez omluvení může být Ukrajinec ze školy vyloučen. Měl by pak ještě 15 dnů na zareagování na výzvu. Podle školského zákona činí lhůta do výzvy normálně 60 dnů. Zkrácení lhůty podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) souvisí s tím, že se běženci stěhují, aniž to škole oznámili, a blokují tak místa jiným uchazečům.

Základní školy jsou ve správě jednotlivých měst a obcí, Olomoucký kraj pak zřizuje středoškolské instituce. „Nejasná situace je u uprchlíků ve středoškolském věku. Někteří se nepřihlásili na školy, očekávám, že se možná ozvou v září nebo v říjnu, pokud se nebudou vracet zpět na Ukrajinu. Mám trochu obavu, že by se mohl na podzim objevit vyšší počet zájemců. Nyní děti nad 15 let nemusí chodit do školy, některé se učí formou online výuky. V tomto režimu se ale nenaučí moc česky, to by mohl být později problém,“ popisuje stav na dalším stupni vzdělávacího systému Aleš Jakubec s tím, že aktuálně se o studium na středních školách hlásí řádově několik desítek zájemců z Ukrajiny. V kraji jich podle dat ministerstva vnitra je takřka sedm set. Sekundární vzdělávání nyní poskytuji školy v Olomouckém kraji 101 uprchlíkům z Ukrajiny. „Momentálně je potřeba, aby se děti co nejlépe naučily česky,“ míní radní Jakubec a k problematice jazykové bariéry dodává: „Hodně se na to zaměřuje Národní pedagogický institut, který vytváří různé adaptační skupiny. Snaží se zajistit i výuku jazyků, tomu se věnuje i Univerzita Palackého.“ Podle Jakubce se řadě dětí už nyní daří zapojit se do výuky. „Někdy je to ale složitější, středoškoláci už nový jazyk tak snadno neovládnou. Odborníci tvrdí, že se dítě na prvním stupni naučí česky pro plné zapojení do výuky během dvou až tří měsíců. Čím je dítě starší, tím je to pro něj ale náročnější,“ zmiňuje krajský radní.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme