Tyršův most dokončí už letos

11. 4. 2011 | 15:00

Firma začne stavět základy pilířů nového přemostění řeky Bečvy koncem dubna

 

Přerov - Ještě letos má být dokončena většina prací na stavbě Tyršova mostu přes řeku Bečvu v Přerově. Potvrdili to zástupci vedení města i zhotovitel stavby. Neznamená to ale, že Přerované dostanou most pod vánoční stromek. Teprve v příštím roce zkrášlí nové přemostění detaily, jako jsou sochy či osvětlení.

„Termíny se snažíme vždy zkrátit na co nejkratší dobu tak, aby stavba neomezovala život obyvatel ve městě,“ vysvětlil mluvčí dodavatelské společnosti Skanska Leoš Verner. Stavebníci chtějí stihnout maximální objem prací ještě letos z jediného důvodu -obávají se zimních měsíců, kdy pro ně platí řada omezení a nesmějí provádět třeba izolační práce. Právě proto má být mostovka hotová ještě letos.

Firma před časem odstraňovala po částech ze dna řeky Bečvy dřevěné pilíře, jež zde zůstaly z původní historické stavby. „V současné době probíhají práce na zarážení štětovnicových stěn, což jsou plechové profily pro vymezení prostoru budoucích pilířů,“ popsal Verner.

Teprve poté se můžou budovat základy nových pilířů.

„Předpokládáme, že s tím začneme tak koncem dubna,“ upřesnil mluvčí.

Stavba Tyršova mostu přes řeku Bečvu je nejvýznamnější investicí za poslední roky v Přerově. Náklady na jeho zbudování činí 116 milionů korun a definitivně má být dokončen v květnu příštího roku.

Přerovští radní čelili častým dotazům od obyvatel, proč stavba trvá tak dlouho, když se původní most podařilo zbudovat za pět měsíců. „Je to tím, že se na něm z různých důvodů nemůže pracovat nepřetržitě. Musíme brát ohled na všechno, třeba i na migraci žab a na řadu podmínek Povodí Moravy. Ke stavbě se vyjadřovalo na dvaatřicet organizací,“ vysvětlil náměstek primátora Dušan Hluzín (TOP 09).

Tyršův most bude co do rozměrů důstojnou náhradou za svého předchůdce, historický most z roku 1905. Ten na samém konci druhé světové války nenávratně zničil výbuch náloží, které uložili pod všechny přerovské mosty prchající Němci.

Nový most z dílny architektky Aleny Šrámkové bude 12,5 metrů široký a jeho délka je 73 metrů. Ozdobí ho také tři sochy. Ve směru od centra města na něm bude umístěna bronzová plastika zubra, uprostřed pták a o něco dál pak tři stromy z betonu. Na konci jejich pahýlů, jež znázorňují větve, mají být umístěna barevná světla.

 

Přerovský a hranický deník | 11.4.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: PETRA POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme