Sundejte obrazy Zemana, požádal náměstek hejtmana školy

31. 3. 2022

Odstraňte ze školních tříd portréty prezidenta Miloše Zemana. S touto prosbou se na ředitele škol v Olomouckém kraji obrátil náměstek hejtmana pro oblast školství Aleš Jakubec (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj). Jde o reakci na prezidentskou milost udělenou odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi i na Zemanovy dlouhodobě proruské postoje.

„Jako radní Olomouckého kraje pro školství prosím ředitele škol v našem kraji, aby sundali obrazy Zemana. Už toho bylo opravdu moc. Proputinovská orientace a legalizace mafiánských praktik jsou už podle mě za hranou. Nechci, aby naše děti měly fotku tohoto zločince ve třídách před sebou,“ uvedl Jakubec na sociálních sítích.
Jakubec ve čtvrtek řekl, že jeho prosba se u ředitelů škol a učitelů setkala s pozitivním odezvou. „Zatím všichni oceňují, že to konečně někdo řekl. Většinou říkají, že už ve školách obrazy pana prezidenta dávno nemají,“ uvedl Jakubec. Někteří ředitelé škol, ve kterých portrét prezidenta Zemana dosud visel, jej po zveřejnění prosby podle Jakubce sundali.
Zákon školám podle Jakubce neukládá povinnost mít ve třídách pověšený portrét hlavy státu. „Je to zvyk, který tady postupně vznikl. Skutečně si myslím, že by nebylo špatné ho opustit,“ míní Jakubec. Ve třídách by podle něj mohl být pouze český znak nebo například portrét Jana Amose Komenského.
Zeman Baláka, který byl odsouzen k tříletému trestu, omilostnil v úterý. Prominul mu i peněžitý trest. Balák byl pravomocně odsouzen za ovlivnění veřejné zakázky sanace svahů u přehrady Klíčava nacházející se v Lánské oboře.
Milost a její zdůvodnění pobouřily nejen Jakubce, ale i část politiků a veřejnosti. Rozpaky neskrývají ani žalobci.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/sundejte-obrazy-zemana-pozadal-namestek-hejtmana-skoly-40392348

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme