Šumperské Dny architektury s průvodcem Radkem Auerem

28. 9. 2021

ŠUMPERK - Po kovidové pauze se Šumperk už popáté připojí k celostátnímu Dni architektury. Jeho součástí bude také 16. šumperská PechaKucha Night. Akce proběhne od 2. do 5.října. Návštěvníky čeká prohlídka podzemí města, naučné vycházky, křest knihy o Georgu Bergerovi nebo také první veřejné představení rekonstrukce šumperského kulturáku.

K pořádajícímu Šumperskému okrašlovacímu spolku se letos přidalo také Vlastivědné muzeum a Dům kultury. Program Dne architektury v Šumperku je rozkročen do minulosti i budoucnosti. O víkendu 2. a 3.října se návštěvníci budou moci vydat nejprve do šumperského podzemí. „Navštívíme krátký úsek středověkého podzemí pod šumperským zámečkem a následně i tajný velín z doby studené války,“ přibližuje obsah prohlídky předseda Šumperského okrašlovacího spolku a zároveň průvodce Radovan Auer. „Šumperské podzemí je opředeno řadou mýtů, domněnek a dohadů. Pokusil jsem se shromáždit co nejvíce informací od místních historiků.
Kristina Lipenská zase vezme fanoušky architektury po stopách šumperského architekta Georga Bergera. Vlastivědné muzeum se mu zevrubnou výstavou věnovalo již loni, letos připravilo o tomto muži, který se výrazně podepsal na tváři města, výpravnou publikaci. Její křest je naplánován na úterý 5.října.

Šumperský kulturák čeká rekonstrukce. Seznamte se…
Vedle těchto výletů do historie pak Šumperáky čeká i ryze aktuální téma. Šumperský kulturák je už dlouho za svou životností a čeká jej rekonstrukce. Pro tu se ředitelce Hance Pískové podařilo získat renomované architektonické studio Hájek architekti, které se na kulturní stánky specializuje.
Po dlouhých letech je šance, že v Šumperku vznikne něco s vysokou architektonickou hodnotou,“ říká k tomu Radovan Auer. „Dobrá architektura se však pozná především podle toho, jak dobře slouží lidem, proto jsem velmi rád, že studio Hájek Architekti v neděli představí svou vizi veřejnosti a jsou připraveni s ní přímo na místě činu, v kulturáku, vše projít a diskutovat o zamýšleném projektu,“ dodává Auer.

PechaKucha Night se zaměří na vztah člověka s prostředím
V domě kultury proběhne také 16. šumperská PechaKucha Night. Oblíbený celosvětový formát, v němž se deset účinkujících představí v rychlých prezentacích, kdy se musí vlézt s každým z dvaceti obrázků do dvaceti sekund, nebude ani tentokrát jen o architektuře. „Obecně se všemi prezentacemi prolíná vztah člověka s prostředím, ale každý to samozřejmě pojímá jinak, zcela originálně,“ říká Auer. „Vystoupí třeba lidé, kteří zachraňují nádraží nebo rekonstruují starý mlýn, vynálezci vratných kelímků, jeden z nejúspěšnějších a zároveň nejmenších malých nakladatelů Joachim Dvořák, autoři velké publikace o Jeseníkách i malé knížky o jedné zcela zapomenuté šumperské osobnosti. Bude to pestré a zábavné,“ slibuje pořadatel.

Lístky na PechaKucha jsou již v předprodeji v pokladně DK Šumperk. Na ostatní akce je vstup zdarma.
Veškeré informace požadatelé aktualizují a doplňují ZDE.

https://sumpersky.rej.cz/clanky/kultura/1120-sumpersky-okraslovaci-spolek-pripravuje-den-architektury-lide-se-dostanou-i-do-tajemneho-podzemi-mesta

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme