Starostové z Jesenicka bijí na poplach

21. 10. 2011 | 20:00

Gabriela ADÁMKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezké odpoledne. Začínají Události regionu, u kterých vás vítá Gabriela Adámková. Starostové z  Jesenicka bijí na poplach. Obávají se, že region zasáhnou stejné nepokoje jako ve Šluknovském výběžku. Zdejší obyvatele totiž trápí vysoká nezaměstnanost, nízké platy, rušení úřadů, redukce policistů a migrace sociálně slabých na Jesenicko. Starostka Vidnavy Eva Pavličiková se obává vyhrocených situací.

Eva PAVLIČIKOVÁ, starostka Vidnavy
--------------------
Začínám vnímat jako největší problém to, že v  okrese Jeseník je spoustu volných nemovitostí, které se prakticky začínají prodávat za babku. A mám obavy z toho, aby se zde nezačali shromažďovat nepřizpůsobiví občané z celé republiky. A s novým systém zaměstnávání, který má teďka od nového roku vejít v platnost ohledně snížení veřejně prospěšných prací více lidí bude bez finančních prostředků, tak se opravdu obávám, že bude docházet ke krádežím a k různým tady těmto nepravostem.

Gabriela ADÁMKOVÁ, moderátorka
--------------------
Za starosty z Jesenicka stojí i poslankyně Jitka Chalánková a senátor Adolf Jílek, kteří dnes dorazili do Zlatých hor na společné setkání. Oba připustili, že Jesenicko je oproti jiným regionům v Česku v nevýhodě a že by potřebovalo zvláštní podporu ze strany státu. Prosadit ji mezi svými kolegy v  parlamentu ale nebude podle Chalánkové snadné.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/
--------------------
Jesenicko samozřejmě je časovanou bombou. A to řešení musí být komplexní i s masivní podporou státu takto strukturálně postiženého regionu. Jiná možnost asi pro tento region než to daňové zvýhodnění snad ani není. Pokud teda Jesenicko má zůstat vůbec součástí této republiky, s  občany, kteří žít a platit daňové odvody, tak chtějí žít také na patřičné úrovni. Tak se domnívám, že o tomto bude muset být řeč. V první řadě určitě oslovím své kolegy a na prvním místě to bude určitě ministr financí, který sice nerad vidí třeba nějaké nerovné podmínky, ale já si myslím, že právě nerovné podmínky vidíme my zde.

ČRo Olomouc | 21.10.2011 | 17:00 | Pořad: Události regionu

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme