Spalovna v Mohelnici? Rozhodnou lidé

Pokud kraj vytipuje jako vhodné místo pro spalovnu odpadů Mohelnici, město vypíše referendum, zda ji lidé chtějí

21. 6. 2012 | 10:00

Mohelnice – Obyvatelé Mohelnice budou mít šanci rozhodnout, zda chtějí na území města krajskou spalovnu odpadů. Ta má zároveň sloužit k výrobě energie.
Místní referendum se ale bude konat jen v případě, že kraj Mohelnici jako vhodnou lokalitu vytipuje. K takovému kompromisu dospěli na posledním zasedání mohelničtí zastupitelé.
Opozice z řad Nezávislých a lidovců původně chtěla myšlenku spalovny rovnou odmítnout, případně ihned vyhlásit referendum. „Je to klíčové rozhodnutí i pro příští generace. Spalovnu tady rozhodně nechceme,“ řekla Jana Zwyrtek Hamplová (Nezávislí). Místostarosta Antonín Navrátil (TOP 09) ale přišel s protinávrhem: „Vypisovat referendum je předčasné. Ptali bychom se v něm na něco, co třeba vůbec nemusí nastat, a zbytečně bychom vydali přes tři sta tisíc korun,“ řekl místostarosta. Opozici nakonec přesvědčil.
Vedení města není v otázce referenda jednotné. Místostarosta Pavel Kuba (ČSSD) ho považuje za zbytečné. O spalovně by podle něj mělo rozhodnout zastupitelstvo, protože lidé nemají potřebné znalosti a budou rozhodovat emotivně a pod tlakem.
I on ale referendum nakonec podpořil. Zároveň zdůraznil, že kraj musí jít cestou Švýcarska, kde už spalovny bez problému fungují a skládkování je zakázáno.
Miroslav Kubíček (KDU ČSL) řekl, že nutnost postavit spalovnu chápe, ale že by měla stát někde v trojúhelníku mezi velkými městy – Olomoucí, Přerovem a Prostějovem. Měla by tak podle Kubíčka nejlepší podmínky pro využití vyrobeného tepla.

Mohelnice se loni v prosinci připojila ke krajskému memorandu, které stanovilo společný postup při přípravě systému nakládání s odpady. Podpis pod dokument připojilo dvanáct měst a také Sdružení měst a obcí Jesenicka.
Během šesti let se mají totiž výrazně zpřísnit podmínky pro ukládání odpadu na skládky. Řešením bude důsledné třídění odpadu a spalování zbytku současně s  využitím na výrobu energie. Olomoucký kraj se na to musí připravit.
Nejbližší zařízení pro dotřídění a spalování odpadu jsou v Brně a Ostravě. Pro náš kraj by jejich kapacita nestačila, nehledě na vzdálenost, na kterou by se odpad musel vozit. „Tímto rozhodnutím jsme vyslali veřejnosti jasný signál, že se na ni obrátíme a necháme ji rozhodnout, zda spalovna v Mohelnici má být, či nikoliv. Je to důležité už proto, že nikdo z nás neměl toto téma ve volebním programu,“ komentoval výsledek hlasování místostarosta Navrátil.

Šumperský a jesenický deník | 18.6.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ | Téma: Olomoucký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme