Senátorem chce být i starosta Šumperka

V některých politických stranách už vrcholí primárky. Senátní volby budou na podzim roku 2012 zároveň s volbami krajskými

19. 10. 2011 | 10:00

Šumpersko, Jesenicko - Do senátních voleb v našem regionu zbývá ještě rok, ale strany už začínají hledat tváře, které vyšlou do boje o senátorské křeslo. Blíží se stranické primárky.
O hlasy voličů se bude ucházet i šumperský starosta Zdeněk Brož. Nominuje ho Nezávislá volba, s níž s převahou vyhrál komunální volby, a podporu má i od okresního výboru KDU-ČSL.
„Na šumperské radnici se Zdeňkem Brožem velmi dobře spolupracujeme už druhé volební období, takže jeho podpora v senátních volbách by byla potvrzením současného stavu. Otevřeni jsme i rozšíření této koalice,“ řekl tajemník okresního výboru KDUČSL Alois Horák.
Upozornil ale, že pokud místní organizace navrhnou do 10. listopadu ještě další jména, rozhodne o kandidátovi lidovců nominační konference. V  případě úspěchu ve volbách by Brož starostou nejspíš na zbývající dva roky zůstal. „Samozřejmě bych to konzultoval se všemi stranami v zastupitelstvu, ale to je všechno ještě velmi daleko,“ sdělil Zdeněk Brož.
Obvod číslo 65, do kterého patří celý okres Jeseník a severní část Šumperska, dnes v Senátu reprezentuje Adolf Jílek. Zvolen byl za lidovce, ale v roce 2009 přešel do nově založené strany TOP 09. Zatím není jasné, zda se pokusí křeslo obhájit, nebo topka vyšle do voleb někoho jiného.
„Nic není rozhodnuto, jednání probíhají, je to otázka tohoto podzimu,“ říkají shodně předsedkyně regionálního výboru TOP 09 Kateřina Bláhová a senátor Adolf Jílek.
Sociální demokraté mají ve hře hned pět jmen. Je mezi nimi i bývalý předseda parlamentu Miloslav Vlček, kterého navrhla místní sdružení v Šumperku i v Jeseníku. Šumperk přidal ještě jméno středoškolské učitelky Ireny Jonové, Jesenicko vysílá do primárek také starostku Vidnavy Evu Pavličíkovou a podnikatele Alexandra Kaňovského. Podporu sdružení v  osmi obcích, mimo jiné v Libině, Hanušovicích, Postřelmově a Velkých Losinách, má v primárkách starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek. Nominační konference ČSSD se bude konat 19. listopadu v Koutech nad Desnou.
Občanské demokraty čekají primárky teprve začátkem roku 2012. Konečnou nominaci určí sněm volitelů z kandidátů navržených místními sdruženími.

O křeslo senátora se bude ucházet i starosta Brož


„Objevilo se zatím několik jmen, mezi nimi jesenický místostarosta Petr Procházka nebo podnikatel z Bludova Josef Ťulpík,“ uvedl předseda oblastní rady ODS Jakub Kulíšek. Věci veřejné v našem regionu se zatím otázkou senátních voleb a kandidáta do nich nezabývaly.
Kandidáta komunistů bude tentokrát nominovat jesenická organizace KSČM. Okresní konference bude v únoru vybírat ze dvou jmen. První je pracovník Centra zdravotně postižených v Jeseníku František Mencner, druhý důchodce z Bernartic Václav Stohel.
Senátor je volen na šest let. V  minulých volbách roku 2006 vedlo kampaň pět kandidátů: Adolf Jílek za KDUČSL, Zdeněk Zerzáň za ODS, Zdeněk Muroň za ČSSD, Jindřich Němčík za Nezávislou volbu a Josef Janíček za KSČM.
Z prvního kola postoupili první dva a dělilo je jen tři čtvrtě procenta hlasů ve prospěch Adolfa Jílka. Ten ve druhém kole vyhrál s  58,24 procenty hlasů

Šumperský a jesenický deník | 19.10.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme