Šarapatka (TOP 09): České potraviny versus české továrny

29. 3. 2013

Je jí málo a neustále jí ubývá, přitom jsme na ní zcela závislí. Kvalitní půda ovlivňuje produkci našich potravin, její ochrana ale není ideální. V posledních deseti letech dochází ke zhoršení kvality půd z řady příčin, především v důsledku eroze, která ohrožuje přibližně polovinu ploch zemědělské půdy v naší zemi. Významné jsou i další degradační faktory. Nerespektování jejich vlivu může mít dalekosáhlé důsledky jak pro životní prostředí, tak pro zemědělství a potravinovou bezpečnost státu.

Je nutné si uvědomit i to, že podle odhadů Organizace pro ekonomický a hospodářský rozvoj bude třeba pro zabezpečení výživy obyvatel do roku 2030 zvýšit výměru orné půdy v zemích EU ze současných 40 % na 50 % z celkové plochy. Vzhledem k přirozenému úbytku orné půdy je proto třeba ji chránit, nikoli ulehčovat její zábor a upřednostňovat zájmy průmyslu.

Právě konflikt těchto dvou přístupů nyní vznikl v Parlamentu. Narazila na sebe totiž senátní novela, která de facto usnadňuje zábor kvalitní zemědělské půdy ve jménu průmyslových zájmů, a představa, že půdu pro produkci potravin u nás musíme naopak chránit.

TOP 09 a Starostové se přitom jako takřka jediná skupina poslanců ve Sněmovně postavili proti senátnímu návrhu. Zástupci ODS společně s ČSSD zamítnutí nepodpořili. A to přesto, že senátní návrh vznikl v době, kdy ministerstvo životního prostředí dokončuje vlastní novelu dotčeného zákona, která řeší problematiku ochrany půdy komplexně a nezaměřuje se pouze na odvody za odnímanou půdu.

S odvody, které jsou ekonomickým nástrojem ochrany půdy, senátní novela nepočítá pro některé stavby, např. pro dopravu, elektroenergetiku, plynárenství a teplárenství a dále pro průmyslové zóny.

Považuji proto za nezbytné se v dalších fázích legislativního procesu snažit o co nejkoncepčnější řešení a o naplnění požadavků odborné veřejnosti na ochranu kvalitní zemědělské půdy v celé EU. Cílem musí být taková zákonná úprava, která přinese prospěch všem občanům nejen nyní, ale i generacím budoucím.

 

Bořivoj Šarapatka
poslanec

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme