Šarapatka: Olomoucký kraj musí vytvořit jasný systém podpory pro neziskové organizace

Především s nedostatečným financováním sociální péče ze strany státu a nespokojeností neziskových organizací se potýkalo v uplynulých čtyřech letech vedení Olomouckého kraje.

23. 7. 2012 | 15:00

Zdravotnická zařízení hospodařila se ziskem, osvědčil se i dlouhodobý pronájem krajských nemocnic v Přerově, Šternberku a Prostějově. Kraj pokročil v  optimalizaci sítě středních škol, která by měla pokračovat.

Financování provozu sociálních služeb označil za největší problém končícího volebního období i hejtman Martin Tesařík (ČSSD). „Stát dlouhodobě snižuje podporu těchto zařízení, aniž by krajům přidal například do rozpočtového určení daní peníze na jejich provoz. Olomoucký kraj dlouhodobě investuje do samotných zařízení, z  nichž řada je například v památkově chráněných objektech, což přináší vyšší náklady. Podílí se i na financování provozu, a to nejen u organizací v majetku kraje, ale také v případě zařízení jiných zřizovatelů,“ uvedl Tesařík.

Například letos rozdělí Olomoucký kraj „neziskovkám“ osm milionů korun, poprvé je mohou žadatelé využít i na provoz. Podle organizací je ale částka nedostatečná a kraj za čtyři roky nevytvořil systém podpory. „Je potřebný rovný přístup k poskytovatelům, toto se krajskému vedení prozatím nepodařilo. Je třeba také vyvinout tlak na velká města kvůli jejich větší zodpovědnosti za seniory a občany s postižením,“ soudí lídr kandidátky TOP 09 a STAN pro krajské volby Bořivoj Šarapatka.

Od července 2007 kraj pronajímá bývalé krajské nemocnice v Přerově, Šternberku a Prostějově akciové společnosti Středomoravská nemocniční. Vykazuje kladné hospodaření, kraj na provoz přispívat nemusí. Do nemocnic investuje peníze, které získává z pronájmu. Každoročně jde o zhruba 27 milionů korun.

„Pronájem má své opodstatnění, osvědčil se,“ řekla ČTK vedoucí odboru zdravotnictví Eva Štefková. Zatímco počet akutních lůžek ve vlastních i pronajatých zdravotnických zařízeních se v uplynulých letech snížil, ošetřovatelská lůžka zůstala na stejném počtu. Kraj plánuje modernizaci léčebných ústavů a navýšení počtu ošetřovatelských lůžek následné péče, čeká ale na možnost získat evropské dotace.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme