Reakce poslankyně Jitky Chalánkové na prohlášení ministra zahraničí ke kauze dětí Michalákových

23. 12. 2014

České ministerstvo zahraničí zaslalo podle informací v médiích norskému velvyslanectví v Praze diplomatickou nótu, ve které informuje norskou stranu, že Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí je schopen garantovat Denisovi a Davidovi Michalákovým bezproblémový přechod od pěstounů k matce do českého prostředí, vypracovat jim individuální studijní plán a poskytnout soudní ochranu po dobu nezletilosti. Rovněž se táže, v jakém termínu může norský soud rozhodnout o nové žalobě, kterou podala norská právní zástupkyně Evy Michalákové paní Janne Fjelnseth.

Jsem ráda, že Česká republika je schopna garantovat rodině Michalákových potřebnou péči, což, mimochodem, považuji za naprostou samozřejmost.

Z médií však bohužel není patrné, zda nóta splňuje i zadání, dané vládě usnesením Poslanecké sněmovny č. 545 ze dne 9. prosince tohoto roku, a zda žádá Norsko o vysvětlení, proč čeští státní občané Denis a David Michalákovi dál zůstávají v pěstounské péči cizích lidí, norských státních příslušníků, přestože původní důvod pro umístění dětí do pěstounské péče pominul, a proč oba sourozenci byli a zůstávají od sebe trvale odděleni. Takový dotaz je zcela legitimní, nelze jej považovat za zásah do nezávislosti norských soudů a norské úřady musí být schopny dát na tyto otázky kdykoli odpověď bez ohledu na to, že paní Michaláková zahájila v Norsku nové řízení. Žádám tudíž pana ministra Zaorálka, aby v této věci bezodkladně konal!

Současně připomínám, že opravné prostředky byly v Norsku vyčerpány již dne 21. května 2013 odmítnutím odvolání norským nejvyšším soudem. To znamená, že uplynul rok a půl, kdy český stát měl a mohl konat, ale nekonal. Připomínám i vyjádření uznávaného specialisty na mezinárodní právo, doc. Vladimíra Balaše, podle kterého není poskytnutí diplomatické ochrany nijak výjimečnou záležitostí. A připomínám dále možnost podat na Norsko mezistátní žalobu ke štrasburskému soudu podle čl. 33 Evropské úmluvy o lidských právech. Tento návrh opět předložím Sněmovně, bude-li to nezbytné.

Jitka Chalánková, poslankyně a členka Petičního výboru na podporu návratu dětí Michalákových do ČR

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme